ASAM PEDAS TULANG

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

Assalamualaikum wbt 

HUJAN lebat sejak petang semalam. Walau hujan tapi agak berbahang, mungkin haba panas meruap, menjadikan kita berpeluh. Teringat seorang bekas bos Sk dulu berkata, cuaca di Malaysia yang panas dan lembab, menyebabkan kita menjadi lebih penat berbanding cuaca di Arab yang panas dan kering. Sebab tu katanya, semasa di sana, orang gagah berjalan dan tawaf di sana. Wallahu'alam.

Sebelum ke Ikea dan Toppen hari tu, Sk memasak dahulu lauk untuk makan malam. Hari tu, Pak Inche beli tulang di Pasar Tani, dia bahagi dua bahagian. Sebahagian dah selamat di masak Kari Tulang masa 8 Puasa lepas dan yang sebahagian lagi, Pak Inche kata, masak asam pedas. Sebenarnya, pagi tu, Sk terrrrrrajin pulak nak buat Pes Cili Kering dan Bawang, tu yang tanya Pak Inche, nak masak kari atau asam pedas. Tak sangkalah pulak, dia kata masak asam pedas. Dia kata, teringat Iman suka asam pedas.


Macam selalu, kalau nak masak kari atau asam pedas tulang, Sk akan tumis bahan kisar dalam kuali atas dapur gas dulu. Tulang pula, Sk rebus atas api sehingga mendidih sahaja, kemudian buang air rebusan pertama tu dan bilas tulang dengan air paip. Selepas itu, barulah masukkan semua bahan tumisan, tulang atau daging dalam periuk noxxa dan setkan HP 60. Sk tinggalkan aje dalam periuk tu, dah balik dari Ikea, baru tambah pes asam jawa, kiub pati lembu, sedikit air dan daun limau purut. Eh, Sk tunggu dululah sampai habis setting HP tu, 'off' suis periuk, baru keluar tinggalkan. Tak beranilah nak tinggal masa dia tengah 'on'. 

Tapi tulah, yang bersalut di tulang tu kebanyakannya bukan daging tapi lebih sebahagiannya adalah lemak. Tengoklah dalam kuah asam pedas tu, berketul-ketul lemak. Kalau sinki dapur, bolehlah kita tuang air panas menggelegak untuk cairkan lemak. Kalau masuk dalam perut, sendiri mahu ingatlah, huhuhu.

Iman pun tak sanggup nak makan lemak-lemak tu. Tahulah kalau lemak ni kan, lembik-lembik gitu. Dia geli, hahaha.  Pilih-pilihlah bahagian yang berdaging. Agaknya, masa beli tulang hari tu, Pak Inche tak perasan bahagian tu berlemak atau buat-buat tak nampak ek. Ialah, kita memanglah syukur selalu, tapi kena jugak ingat selalu, apa yang baik dan tak baik untuk tubuh kita. Yek elehhhh.. dah beratus kilo telan lemak, baru nak insof ke, Sk??? Hahahaha.


Kalau lauk asam pedas, wajiblah goreng telur dadar, kan. Ni goreng dalam kuali mungkum, letak minyak lebih sikit. Tu yang nampak rupa macam Akok Kedut, heheheh.


Pak Inche minta gorengkan papadom kecik-kecik segiempat tu. Dia memang sukalah makan lauk-lauk berkuah ni dengan papadom. Layan sajalahhhh.

Alhamdulillah 💗


Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Morning SK, masuk sini jer kena baca laju2 dan jangan tengok gambar..berderau hati...hahahaha....bukan nampak hantu, bimbang perut auto berbunyi...dapnya asam pedas....

    ReplyDelete
  2. Uiii...dah mabuk ketupat lemang ni dia tayang asam pedas berlemak pulak...Sedapnya lahai kalau dapat asam pedas yang ada lemak pejal( lemak kuning) kalau lemak putih melekat kat lelangit..hihihi
    Lemak kuning tu bila kunyah..uiiii nikmatnya.Kolestrol jangan difikir...hihihi

    Selamat Hari Raya SK ..Maaf Zahir Batin...baru berkesempantam nak berblogwalking

    ReplyDelete
  3. haa...kalau asam pedas mesti nak kena ada telur dadar... kenapa entah

    ReplyDelete
  4. Sedapnya asam pedas. Teringin pulak. Betullah kak, sekarang ni bahang kemain panas lagi rasa.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!