Assalamualaikum wbt
ESOK di kolej akan berlangsung Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri bagi tahun 1443H/2022M. Seingat Sk, kali terakhir Sk dapat menyertai sambutan hari raya kolej, pada tahun 2018. Tahun 2019, Sk tak dapat hadir kerana masa tu ada urusan di Politeknik Ungku Omar. Tahun 2020 dan 2021, satu Malaysia tak boleh buat sambutan raya, kan. Jadi, tahun 2022 ni, syukur, kita semua dah dapat berhari raya bersama sanak saudara dan sahabat handai.
Jadi, agaknya, sebab dah dua tahun tak gunakan bajet raya, tahun ni, bos kata, semua makanan kita 'order'. Bos nak semua staf bawa perut sahaja. Tapi, kami dari Unit Pentadbiran, Kemahiran dan Akademik telah bersatu hati untuk menyumbangkan dessert berupa 500 mangkuk dadih kepada pelajar yang hadir ke jamuan raya tersebut.
Buat-buat sibuk kacau bancuhan susu, air dan gula atas dapur. Masa ni belum masukkan serbuk dadih lagi. Sk ni, nampak jer macam rajin tapi sebenarnya pemalas, hahaha. Masuk jer 'kitchen' benda pertama Sk capai ialah plastik mangkuk dadih. Sk beritahu, benda ni kena susun dulu awal-awal. Jadi, Sk pun susun 500 mangkuk dadih atas 'table top'. Senang lagi susun mangkuk, dari Sk kena sukat air masuk dalam periuk, hahahahahaha.
Bila dadih dah masak, Sk angkat periuk dan ambil bancuhan dadih guna jug, terus tuang dalam mangkuk-mangkuk ni. Kami bancuh 10 bungkus serbuk dadih dan hasilnya dapat lebih 450 dadih tapi tak sampai 500. Jumlah sebenar, Sk tak kira, malas, hahahaha.
Buat tiga perisa iaitu coklat, tembikai susu dan strawberry. Sementara tuang bancuhan dadih terakhir dalam mangkuk-mangkuk ni, kawan yang masak tadi cuci periuk belanga dan bersihkan 'table top', hehehe.
Nampak macam mudah tapi berlengaih jugaklah ketiak, hihi. Mula pukul 11 pagi, pukul 1.30 baru siap. Sk dah kelaparan sampai gigil. Selalu, kan pukul 12 dah makan tengahari. Nasib baik pukul 11.45 tu, Sk curi masa keluar sekejap, pergi kantin tapau nasi campur siap-siap. Habis jer semua terus makan tak toleh kiri-kanan dah... hahahaha. Kita tunggu sajalah majlisnya esok, semoga dipermudahkan, Amiiiinnnn Ya Robbal Alamiiinnn.
satu yang rare tu mesti campuran lebihan2 semua perisa kann hihihi
ReplyDeleteAlhamdulillah tahun ni meriah dgn sambutan hari raya disana sini.
ReplyDeletePH pernah makan dadih yg perisa tembikai susu, sedap :)
uncle suka tembikai susu!
ReplyDeleteSemoga majlis berjalan lancar
ReplyDeleteOoooii.. sedpanya dadihhh! Saya terpesona... Macam dah lama tak mendadihhhh 😍
ReplyDeleteSuka gak makan dadih ni...cuma nak buat tu yang ,malas...so..makan orang buat je..haha
ReplyDeleteMemang sedap tapi kurang rajin, selalu tapau yg mak buat
ReplyDeletemakan sejuk2 memang superb!!
ReplyDelete