UDANG MASAK LEMAK CILI PADI DAUN KUNYIT

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum wbt

NAMPAKNYA mambang rajin dah datang. Sejak Isnin, dapur dah mula berasap apabila Sk memasak Asam Pedas Tulang. Masih berbaki sikit lagi asam pedasnya, tapi rajin pulak nak masak lauk lain, kelmarin. Sebabnya, masa Sk masak asam pedas tu, Iman kata, baru ingat nak minta bonda masakkan Udang Masak Lemak Cili Padi. Hurmm, boleh jer kalau nak masakkan udang tu pada hari yang sama masak asam pedas tu, tapi masalahnya tak ada cili padi hijau dan kunyit hidup. Yang ada cili padi Bangladesh yang pedas berdesing dan kunyit serbuk. Kalau guna pes cili kering, tentulah lain rasanya sebab Sk suka masak lemak stail nogori, baru umph.. tak gitu Orang Seromban? 😜

Untuk masakan kali ni, Sk tak masukkan kacang buncis, serai dan daun limau purut tetapi Sk masukkan daun kunyit. Aromanya tentulah lain. Sk juga tak masak pedas sangat, cuma guna dalam 21 biji cili padi sahaja. Kalau tak, mahu 31 biji Sk campak dalam jug chopper tu. Haaa.. kenapa ada 1 biji tu, Sk? Haaa.. tu petua orang dulu-dulu yang letakkan bilangan ganjil cili dalam masakan, supaya lebih sedap. Sk cuma ikut jerlah, tak kisahlah nak letak 23 ke, 27 ke.. 19 ke, asalkan bilangannya ganjil. Sama jugak kalau buat sambal belacan, cili hidup tu mesti kena ganjil, sebab dah biasa, hehehe. Iman berulang kali memuji keenakan masak lemak ni. Gara-gara tu, tak sedar setengah periuk makan nasi, akuinya, hahaha.


Udang Masak Lemak Cili Padi Daun Kunyit

Bahan-bahan :

15 ekor udang saiz sederhana
21 biji cili padi hijau
2 ketul kunyit hidup sebesar jari kelingking
1/2" halia
Sedikit air
1 kotak kecil santan
Sehelai daun kunyit
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
Garam secukup rasa

Cara memasak :

1. Tumbuk Kisar halus cili padi, kunyit hidup dan halia dengan sedikit air, kemudian panaskan dalam periuk hingga cili masak.

2. Masukkan sedikit air dan sesenduk santan, kacau sebati. Pastikan santan agak cair, biar mendidih sebentar.

3. Masukkan asam gelugor, kiub ikan bilis dan udang. Tambahkan santan kotak dan air secukupnya, jangan terlalu cair.

4. Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa dan daun kunyit, renih seketika, kemudian bolehlah dimatikan api.

Tags

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. perghhh fav kita ni kak...!!! bole ratah udang sambil hirup2 kuah lemak tu je hahaha

    ReplyDelete
  2. Fuh! Padu! Boleh kuning kuku ni...!

    ReplyDelete
  3. SA pun biasa letak daun kunyit cuma x letak halia...just kunyit hidup dan cili padi, Betholll lagi pedas lagi umphhhh

    ReplyDelete
  4. ohhhh baru tahu tips bilangan ganjil tu..lepas ni nak cuba juga..selalunya genapkan aje..hahahahha

    ReplyDelete
  5. Memang sodap laie masak letak daun kunyit. Aroma tu yang power tu. Lagi sedap guna cili padi dan kunyit hidup. Kalau guna cili merah bangladesh tu pedas saje hilang nikmat makan. Tengok warna dia menarik sungguh lauk udang masak lemak cili padi daun kunyit ni. Mabeles!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!