Assalamualaikum wbt
MASA singgah Restoran Abu Bakar Hanipah untuk sarapan tuari, nampak bersusun-susun bekas mengandungi Pes Mee Bandung diletakkan atas meja depan pintu masuk kedai. Sebab Sk rasa, rasa kuah mee bandung ABH ni agak lain dari yang lain, Sk pun belilah pes tu untuk dimasak di rumah. Sebenarnya, Iman la yang nak, sebab dia kan makan soto masa tu, jadi dia kata, nak suruh bonda masak kat rumah pulak.
Abang yang tolong masukkan kotak ni dalam plastik (sebenarnya dia muda dari Sk, sajalah sebut abang, nampaklah macam SK yang muda.. kahhhh), okey, abang tu kata, satu pek rencah ni, cukup untuk tujuh orang makan. Wow, ramai tu.. maknanya, bagi family Sk ni, bolehlah masak dua kali. Tak perlu tambah garam dan gula, cuma tambah air. Nak sedap, gunalah air rebusan daging.
Sk rebus tiga ketul daging sebesar penumbuk budak. Ada baki empat ekor udang dalam peti ais, SK rebus sekejap. Mee kuning, beli yang sebungkus sekilo sebab tak ada yang bungkusan kecil. Cuma setengah bungkus jer masak mee bandung, tu yang bakinya Sk masak
Mee Goreng Daging. Kemudian beli tauhu empat keping, goreng garing, kemudian dihiris memanjang. Iman kata, kalau kat kedai dorang potong kecik-kecik.. Sk tak tahulah, dia cakap macam tu, nak suruh Sk potong kecik ke apo? Benda dah jadi pun.. dah wassalam, hahaha.
Iman masukkan mee kuning yang SK dah celur dalam tiga mangkuk. Sk guna separuh kotak perencah mee bandung tu, kalau nak masak pekat macam kat restoran ABH tu, tak tambah air, memang hanguslah kuah agaknya. Dan bila dah tambah air, perlu juga tambah garam dan gula sebab dah tawar. Datang mana nak dapat tujuh mangkuk kuah ni, tak tahulah.
Mangkuk Pak Inche. Dah susun siap dalam mangkuk, baru jemput dia makan, sebab nak posing dulu. Cantik takkkkk? Hahaha. Ramai yang tanya mangkuk ni.. namanya Pasta Bowl 9" BG Harmony. Ni SK beli tahun lepas. Tahun ni dah insof... tak beli dah pinggan-mangkuk dan periuk baru, hahaha. Eh, betullah.. mana ada tipuuuu.
Iman paksa ambil gambar Mee Bandung dia. Yang tengah tu telur. Telurnya kena masak sehingga kuning keras. Maknya punya, haruslah telur gedik, lagi gedik, maknya telur double.. hahahaha.. hahahaha. Hurmmm.. Sk rasa, guna perencah
Mee Bandung Mak Pon lagi best laaaa.
Ape ni..ape ni ..kita dh la tgh craving mee bandung....sedapnyaaaaa
ReplyDeleteNampak sedapnyer
ReplyDeleteSemalam pun wak bersarapan mi bandung