PES MEE BANDUNG ABU BAKAR HANIPAH

Seri Kandi Tanah Jauhar
2

 Assalamualaikum wbt

MASA singgah Restoran Abu Bakar Hanipah untuk sarapan tuari, nampak bersusun-susun bekas mengandungi Pes Mee Bandung diletakkan atas meja depan pintu masuk kedai. Sebab Sk rasa, rasa kuah mee bandung ABH ni agak lain dari yang lain, Sk pun belilah pes tu untuk dimasak di rumah. Sebenarnya, Iman la yang nak, sebab dia kan makan soto masa tu, jadi dia kata, nak suruh bonda masak kat rumah pulak.


Abang yang tolong masukkan kotak ni dalam plastik (sebenarnya dia muda dari Sk, sajalah sebut abang, nampaklah macam SK yang muda.. kahhhh), okey, abang tu kata, satu pek rencah ni, cukup untuk tujuh orang makan. Wow, ramai tu.. maknanya, bagi family Sk ni, bolehlah masak dua kali. Tak perlu tambah garam dan gula, cuma tambah air. Nak sedap, gunalah air rebusan daging.

Sk rebus tiga ketul daging sebesar penumbuk budak. Ada baki empat ekor udang dalam peti ais, SK rebus sekejap. Mee kuning, beli yang sebungkus sekilo sebab tak ada yang bungkusan kecil. Cuma setengah bungkus jer masak mee bandung, tu yang bakinya Sk masak Mee Goreng Daging. Kemudian beli tauhu empat keping, goreng garing, kemudian dihiris memanjang. Iman kata, kalau kat kedai dorang potong kecik-kecik.. Sk tak tahulah, dia cakap macam tu, nak suruh Sk potong kecik ke apo? Benda dah jadi pun.. dah wassalam, hahaha.


Iman masukkan mee kuning yang SK dah celur dalam tiga mangkuk. Sk guna separuh kotak perencah mee bandung tu, kalau nak masak pekat macam kat restoran ABH tu, tak tambah air, memang hanguslah kuah agaknya. Dan bila dah tambah air, perlu juga tambah garam dan gula sebab dah tawar. Datang mana nak dapat tujuh mangkuk kuah ni, tak tahulah.


Mangkuk Pak Inche. Dah susun siap dalam mangkuk, baru jemput dia makan, sebab nak posing dulu. Cantik takkkkk? Hahaha. Ramai yang tanya mangkuk ni.. namanya Pasta Bowl 9" BG Harmony. Ni SK beli tahun lepas. Tahun ni dah insof...  tak beli dah pinggan-mangkuk dan periuk baru, hahaha. Eh, betullah.. mana ada tipuuuu.


Iman paksa ambil gambar Mee Bandung dia. Yang tengah tu telur. Telurnya kena masak sehingga kuning keras. Maknya punya, haruslah telur gedik, lagi gedik, maknya telur double.. hahahaha.. hahahaha. Hurmmm.. Sk rasa, guna perencah Mee Bandung Mak Pon lagi best laaaa.

Post a Comment

2Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Ape ni..ape ni ..kita dh la tgh craving mee bandung....sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
  2. Nampak sedapnyer
    Semalam pun wak bersarapan mi bandung

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!