SARAPAN DI RAMLY KOPITIAM, BATU PAHAT

Seri Kandi Tanah Jauhar
14

 Assalamualaikum wbt

SETIAP kali jalan-jalan di Batu Pahat, mesti nampak bangunan kedai Ramly Kopitiam ni di hujung lot kedai betul-betul sebelah pasar Batu Pahat. Biasanya, masa nampak tu, dah petang, dah tutup kopitiamnya. Pagi-pagi, jarang singgah ke Batu Pahat ni. Kadang-kadang, terlupa nak singgah sebab dah singgah ke lain, hehehe.

Cuti Hari Wesak tahun ini, jatuh pada hari ahad, jadi, Pak Inche dapatlah cuti ganti hari isnin. Sk pula, memang bercutilah hari ahad tu, sebab hari ahad merupakan hari kerja bagi syarikat Sk mencari rezeki. Pak Inche hasut Sk ambil cuti tahunan hari isnin tu dan diajaknya jalan-jalan ke Muo, kan. Itu pun sebenarnya diajak ke Melaka terus, Sk malas nak layan jem, jadi ke Bandar Maharani sajalah, aman dan damai, jem sikit-sikit jer di pusat bandar.

Malam sebelum ke Muar, Pak Inche bertugas di Stadium Sultan Ibrahim. Jadi, rancangannya kami cuma akan bertolak pada pagi hari Ahad. Kali ni, mesti jadik.. nak bersarapan di Ramly Kopitiam ni. Seperti dijangka, mana-mana kopitiam pun, di hari cuti, mesti ramai pelanggan. Jadi, kami bertiga beranak, berdirilah di hadapan dua pelanggan lain yang sampai lebih awal, di depan pintu masuk utama. Tak lama, makin panjang barisan di belakang kami. Tapi... mungkinlah sejak dah tak perlu imbas MySejahtera sebelum masuk, dah tak ada plastik merah putih yang dijadikan garisan sempadan pintu masuk, ada pelanggan lain yang masuk terus ke dalam kedai, sebab ada lagi dua pintu masuk di sudut kiri dan satu lagi ditepi kedai. Mungkinlah dah biasa datang situ, rebut-rebut meja. Sudahnya, orang belakang kami pun hilang sabar dan potong terus masuk dalam kedai, berdiri di meja pelanggan yang dijangka dah nak habis makan. 

Dah.. tak ada staf pun yang jaga.. terpaksalah 'follow' juga. Pak Inche masuk jugaklah, tunggu tepi meja sepasang suami isteri ni. Ada tiga kerusi kosong di meja tu, tak ada orang, kata si suami. Kemudian mereka pelawa kami duduk sekali, sebab mereka pun dah habis makan, tinggal nak habiskan roti bakar. Dengan muka tak malunya kami pun duduk. Takkan nak duduk saja kan, jadi kami borak-borak.


Dari sepasang suami isteri tu, barulah kami tahu sejarah Ramly Kopitiam ni. Cerita berpuluh tahun dahulu, budak nama Ramly yang tak habis sekolah, bekerja di kedai kopi cina, Chop Tong Ah. Ramly yang rajin bekerja menjadi kesayangan tauke dan kemudiannya ditawarkan menjaga terus kedai kopi tersebut yang dinamakan Kedai Kopi Ramly atau Ramly Kopitiam.


Banyak barangan lama dan frame gambar dipamerkan di dinding kedai. Tengok dalam gambar, Sultan Johor (Sultan Ibrahim) juga pernah ke Ramly Kopitiam. Seperti kebanyakan kedai kopi lama, mereka hanya menjual minuman, roti bakar dan telur sahaja dan menyewakan beberapa sudut untuk peniaga lain menjual makanan sampingan lain yang menjadi tarikan pelanggan ke Ramly Kopitiam.


Antara tarikan utama menikmati sarapan di daerah lain di Johor, tentulah sate. Tapi, cuma ada sate ayam sahaja. Bolehlah, buat syarat. Sedap satenya cuma datang gitu-gitu aje, tanpa hirisan timun dan bawang serta tiada juga nasi impit.


Mee Rebus untuk Pak Inche. Ada hirisan daging dan kentang. Kuahnya cair-cair sedikit tak macam Mee Rebus Haji Wahid yang pekat di Plaza Angsana. Tekstur kuahnya ala-ala Mee Jawa. 


Pagi tu, Sk berbekal satu mug kopi 'o' tapi masih lagi nak mengopi di sini. Kakak yang semeja dengan kami tadi berkata, cawan kopi tu sejak zaman dia sekolah lagi. Oh, setahu Sk, cawan kopi lama-lama macam ni, memang dah dikilangkan semula atas permintaan ramai. Warnanya sengaja dibuat pudar-pudar supaya menampakkan seperti barangan antik.


Sk dan Iman, sama-sama nak makan Lontong. Ada sambal tumis sahaja dan sebiji telur rebus. Bagi Sk, rasa kuah lontongnya sedap dan masuk dengan rasa sambal tumis tu. Baru-baru ni, banyak baca perdebatan tentang Lontong ni. Ada yang kata, kuah lodeh tu lontong, ada yang kata, nasi impit tu lontong. Hurmmm.. dua-dua salah, lah. Lontong tu, yang macam dalam gambar ni la. Nasi Impit makan dengan Kuah Lodeh, letak sambal tumis atau sambal kacang. Samalah jugak Laksa, iaitu mee laksa yang dimakan bersama kuah laksa (kebanyakannya berasaskan ikan). Isk, masing-masing nak tunjuk pandai. Ialah, kau sajalah yang paling pandai pasal makan, kan Sk, hahahaha.


Roti Bakar yang paling akhir sekali sampai. Patutlah abang dan kakak tadi, Sk tengok semua pinggan makanannya kosong, tapi roti bakar belum berusik. Agaknya, lambat jugaklah tu sampai ke meja. Pak Inche minta telur separuh masak, telur habis katanya. Nak makan di sini, kena bawa banyak-banyak bersabar. Staf mereka terlalu sibuk ambil dan hantar pesanan. Pelanggan pun ramai dan lama nak tunggu meja kosong. Maklumlah, masing-masing kalau boleh semua benda nak dipesan dan ditelan. Bukan kata orang saja, Sk sendiri pun macam tu, hihi. Bayar terus apabila makanan dihidang ke meja. Senang, lepas makan.. boleh jalannnn.. hehehe.


Lepas makan, sajalah ronda-ronda dalam pasar. Pasarnya macam Pekan Sabtu, Kuala Ketil aje atau pasar lambak. Cuma, kalau pasar lambak tu, masing-masing bawa khemah sendiri tapi di sini, dibina bumbung kekal, kiranya pasar terbuka la. Di kiri kanan, masih ada lot-lot kedai seperti kedai runcit dan ada butik juga. Yang kelakar, kedai telur pun ada, kata telur dah habis. Agaknya, lain konco la tu, hahaha. Luas pasarnya walaupun tak besar, mungkin sebab tak ramai orang. Mungkin ramai orang masih sibuk beraya ke sana, ke sini. Raya kan.. sebulannnn.. hahaha.

Ramly Kopitiam

Jalan Pasar Melayu, 83000 Batu Pahat
(Sebelah Pasar Pagi Jalan Ibrahim, Batu Pahat)
Buka setiap hari 8.00am to 12.00pm

Post a Comment

14Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Mee rebus dia nampak sedap.
    Kalau saya dan suami dah tak masuk dah kot, sebab ramai orang beratur nak makan, dan orang sampai tunggu tepi meja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. ni sebab memang nak makan di sini, bertabahlah beratur. Tapi tak panjang sangat barisannya.

      Delete
  2. OOooo... patutlah ada ciri-ciri tionghua kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batu Pahat & Muar ni biasa jumpa kedai kopi cina bergabung dgn kedai makan melayu, tapi di Ramly ni memang dah sepenuhnya milik Ramly cuma masih dikekalkan nama Chop Tong Ah tu.

      Delete
  3. Kita pernah makan mee rebus Haji Wahid di Plaza Angsana.... tahun 2013 tak silap, sebab menang pertandingan memasak anjuran Maggi. Dapat hadiah pakej percutian keluarga ke Legoland dan penginapan di Hotel Mutiara 3 hari dua malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh.. 2013 kita belum kenal lagi, kan, Kak Amie. Kalau tak, boleh gather2.

      Delete
  4. menarik kedainya..nmpk klasik bangunannya..sedapnya mee rebus...suka style kuah cair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan lama, kawasan ni memang masih mengekalkan bangunan asal. Sy pun suka kuah yang tak pekat.

      Delete
  5. Dari sebelum puasa haritu suami ajak pi jjcm muar..saje jenjalan makan². Belum kesampaian lagi nihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa nak check-in hotel hari tu, staf tu pun kata, ramai orang datang Muar semata nak makan.

      Delete
  6. Mata SA terpaut kat mee rebus tu...sedap x?

    ReplyDelete
  7. masa awal-awal tengok gambar ingatkan Ramly tu mualaf...rupanya dia anak emas tauke cina tu. Tulah rezeki ayam nampak dikaki, rezeki manusia siapa yang tahu. eh betul ke peribahasa ni? main belasah je

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!