MAKAN DI NASI LEMAK KAYU KERAMAT

Seri Kandi Tanah Jauhar
1

 Assalamualaikum WBT 


ALHAMDULILLAH,  dah sah kita semua akan mula berpuasa Ramadhan mulai esok (Ahad, 2 Mac 2025). Kami orang Johor memang sukalah 1 Ramadhan jatuh pada hari ahad, sebab Awal Ramadhan merupakan cuti umum di Johor. Dapatlah cuti ganti hari Isnin. Jika Awal Ramadhan hari ini (sabtu), tak dapat cuti ganti. Syukurrrr, dapat dua hari puasa di rumah.


Kali ni Sk nak bawa pembaca ke Restoran Nasi Lemak Kayu Keramat yang telah berpindah ke 68 Avenue, Gelang Patah.  Sebelum ini Sk biasa juga bawa pembaca ke restoran ini semasa ia beroperasi di Taman Universiti. Nasi lemak kayu keramat ni antara yang menjadi favourite Sk la, dari nasinya, sambalnya dan lauk-pauknya.


Kedai baru ni lebih besar dan menarik.


Terpaling menariks sekarang dah ada jual lemak bakar.


Hari tu, Iman minta Sk buatkan Daging Bakar Air Asam. Nahhhh.. dah dapat kat sini, tak jadi buat. Lega bonda, hahahaha.


Ayam Bakar pun ada. Ketiga-tiga ni dah dibakar awal, nanti pelanggan minta, mereka panaskan dalam microwave.


Pelbagai lauk-pauk untuk nasi lemak dan nasi putih. Tak silap nasi kerabu pun ada tapi mungkin siang sahaja la kot. Tak bertanya pulak Sk.


Pilihan Sk, nasi lemak sambal paru macam biasa la bersama telur mata. Aaaa.. sedap semua. Sk memang suka tekstur sambal nasi lemak macam ni. Pekat tapi mengalir, hehehehe. Tapi malam tu, timun dia macam dah masam sikit, Sk tolak tepi jer.


Iman minta lemak bakar dan sikit daging bakar campur dalam lemak tu, tapi dia buat asing-asing, harga pun lain-lainlah. Harga sepinggan lemak bakar dan sepinggan daging bakar, RM8 setiap satu. Kuah dari perapan daging dan lemak bakar tu pun dah sedap tau, bila cicah dengan air asam dia lagi ummmph!


Lemak bakar. Memang lupa diri terus bila suap ke mulut, hahahaha. 


Iman makan nasi putih jer, PI dan Sk jer makan nasi lemak,  PI ambil lauk sambal sotong kembang.


Lemak bakar dia mengancam! Banyak dia letak sepiring tu. Sk nampak dia sukat guna mangkuk dan masukkan dalam microwave sebelum dihidang. Daging bakar tak habis,  lemak tinggal sikit, Iman mintak bekas dan bungkus sendiri sekali dalam satu bekas.  


Total baru RM47. Terkejut Sk sebab murah sangat, ambil macam-macam lauk pulak tu.

Restoran terletak di corner lot. Selain tu, ada banyak stall jugak kat tepi ni, ada lokching, mee bandung dan kopi jugak tak silap. Meh lah datang ramai-ramai, hehehehe.

Post a Comment

1Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!