BERBUKA 24 PUASA - AYAM GORENG MASAK LEMAK CILI API KHAIRUL AMING

Seri Kandi Tanah Jauhar
3 minute read
13

 Assalamualaikum WBT 


CAKAP dengan Iman semalam,  tetiba jer dah nak habis puasa, dah nak raya. Aaa.. Iman pun sambung, tu la.. masa awal puasa dulu rasa macam lambatnya nak berbuka tiba-tiba dah nak raya. Rasa macam tak terkejar nak kemas rumah, nak masak untuk raya. Macam selalulah, setiap kali giliran berhari raya di Johor, Sk akan masak Rendang Daging dan Sambal Cengeng.  Mujurlah raya tahun ni jatuh pada hari Isnin (yakinnya kamu), jadi, ada masa nak buat persediaan pada hari Sabtu dan Ahad tanpa mengambil cuti tahun, jimat!


Menu berbuka puasa semalam, 24 Ramadhan 1446H, masak Ayam Goreng Masak Lemak Cili Api Cikgu Khairul Aming. Eleh.. padahal kita dah terror masak lemak cili api ni tapi Iman pulak hantar link vtt KA ni, kita layankan ajelah. Sk ikut hampir keseluruhan resipi yang dikongsikan tapi tetap derhaka sikit la sebab Sk tak ada daun kunyit, Sk gantikan dengan daun limau purut. Sk jugak tambahkan asam keping ketika memasak sebab dah biasa letak asam keping kalau masak lemak, hehehehe.

Ayam Goreng Masak Lemak Cili Api

Beberapa ketul ayam diperap denganvgaram dan kunyit, kemudian digoreng sehingga masak, ketepikan.

1 bawang besar merah*
5 ulas bawang putih*
Kunyit hidup sebesar ibu jari*
Kisar semua bahan* sehingga lumat

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar. 

2. Tambahkan sedikit serbuk kunyit. Masukkan sedikit garam dan asam keping.

3. Masukkan ayam yang telah digoreng.

4. Tuangkan santan kotak kecil. Gaul sebati.

5. Akhir sekali, masukkan daun limau purut.


Sk beli sayur Pak Choy Goreng kat kantin Kak Sab. Entah kenapa semalam kaki tergerak nak singgah kantin.  Banyak ni RM5 sahaja.


Memang ada kelainan rasa Ayam Goreng Masak Lemak Cili Api ni dengan Ayam Masak Lemak Cili Api yang biasa Sk masak. Mungkin sebab Sk tak tambahkan air, cuma guna santan semata. Kuah dan bumbunya pekat dan meresap pada ayam.


Sambil masak, Sk bancuh Sirap Grenadine bersama satu tin laici, letak dalam esbox. Kejap lagi Iman tanya,  boleh tak hari ni berbuka buat sirap Sabah tu? Rupa-rupanya dia takut nak buat sirap tu sebab Sk cakap sirap tu mahal, hahahaha. Aaa.. memanglah mahal, tapi mahal tu untuk diminum bukan disimpan sampai berkulat, hihi. Eh, mantap ya sirap grenadine ni campur laici, betul-betul penghilang dahaga.


Dah dapat dah tempeyek yang ditempah dari Segamat.  Tahun ni Sk pesan 5 balang aje, sebalang ni RM20.


Beli lagi Sup Tulang Merah Kak Sab. Hari tu risau nak beli banyak, takut dah set untuk katering, kan. Semalam Sk tanya Kak Sab, boleh tak saya nak beli 6 batang? Hehehe.


Moreh berdua dengan Iman, panaskan seorang sebatang lutut kambing makan dengan roti Perancis. Kali ni beli Roti Perancis dua batang. Pak Inche malam tadi bertugas sempena Kelayakan Piala Asia 2027, Malaysia vs Nepal di Stadium Sultan Ibrahim. 


Sementara Sk panaskan sup tulang merah, suruh Iman potong roti. Lepas makan layan filem seram Indonesia kat Netflix, dekat pukul 11 kot Sk tidur.


Pukul 1.40 pagi, PI kejut, dia baru balik, ajak makan sahur awal. PI bawa hamper kuih raya. 


Perggh.. yang ni mahal ni, tak sempat nak membelek lagi apa isinya. Mintak-mintak ada Tart Nenas dengan Almond London.


Sahur awal ke...pra sahur ke ni? Kesian pulak PI dah angkut berat-berat ni kalau tak dimakan. 


Nasi berperisa dengan Ayam Masak Sos, acar jelajah, talam keladi dan sebiji kurma. Kelat-kelat mata suap nasi, hahahah. PI kata, pagi tu dia nak skip ubat, tapi tadi bangun sahur jugaklah, pukul 5. PI makan roti cicah kuah tulang merah. Sk dan Iman repeat lauk Khairul Aming,  hehehehe. Ya Allah... dah macam sepanjang malam makan, orang bulan puasa makin kurang makan, yassalammmm.

Post a Comment

13Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sedap tgk menu resepi KA tu..sronok dpt hamper raya tu..byk cookies

    ReplyDelete
  2. Buat terliur saja tengok masak lemak tu tengah-tengah hari ni.. Hehe

    ReplyDelete
  3. satu entry macam macam kisah ada... ok nak try juga la masak lemak style KA

    ReplyDelete
  4. masakan dari tangan Bonda juga sedapp.. 😁😁

    ReplyDelete
  5. Melimpah² rezeki masuk ke rumah tu SK, alhamdulillah 🤲🏻
    Semua sedap² sampaikan tengok sayur tu pun teringin ahaha
    MLAG KA tu mmg beza sikit dr MLCA kan SK. Nak repeat juga cadangnya

    ReplyDelete
  6. Boleh dicuba masak lemak tu, menarik rupanya. Bestnya, dapat hamper raya. Sah sedap, sebab 2 kali dah tengok SK beli sup tulang merah.

    ReplyDelete
  7. Ayam goreng masak lemak sedapnya. Pak Choy tu murah ya. Sup tulang merah tu sedapnya cicah roti.

    ReplyDelete
  8. baca je perkataan Segamat terus terbayang muka anak dara...alahaii.
    sambal cengeng tu apa rupanya SK?

    ReplyDelete
  9. Bab mengemas rumah tu x tahu nak mula dari mana...huhu

    ReplyDelete
  10. Tak pernah try la lagi masak lemak goreng dulu ikan atau ayam. Nanti boleh try.

    ReplyDelete
  11. Kepadaaaaa KA.... menu SK, jadiiiiiiii! Haha.

    ReplyDelete
  12. Nampak sedap ayam goreng masak lemak Cili api nya kak. Kalo digoreng dulu ayamnya, pasti lebih sedap, Krn ada rasa garing ya. 😍😍.

    Paling sukaa kalo dapat hampers isinya kue raya. Jadi tak payah beli 🤭

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!