BERBUKA 15 PUASA - ASAM PEDAS IKAN PARI

Seri Kandi Tanah Jauhar
2 minute read
6

 Assalamualaikum WBT 


MALAM tadi, Iman dah balik kolej. Patutnya dia nak balik pagi tapi bapaknya suruh balik lepas berbuka. Sempena nak balik tu, semalam pagi, kami tiga beranak meronggeng ke Lotus Taman Mutiara Rini, belikan jajan-jajan dan bekalan Iman untuk seminggu lagi di U sebelum balik semula minggu depan. Tapi, tujuan asal nak pergi kedai lain dalam Lotus tu, rupanya dah tutup kedai tu.

Pukul 2 lebih, Sk rendam ikan pari dua potong, beli dekat Pasar Borong Pontian. Mahal betul, sekilo RM45, beza dengan dekat Pasar Tepi Sungai , sekilo RM34. Terasa ralat jugaklah, padahal Sk dah ingatkan PI beberapa kali, nama jer pasar borong tapi mahal, tapi, PI kan suka sangat ke pasar borong tu, lepas tu dah macam kena pukau tengok haiwan laut kat situ, hahaha. Terkejut Sk, ikan dua potong, kena sampai RM32.


Asam Pedas Ikan Pari stail Johor, lengkap dengan daun kesom dan Sk masukkan jugak lada hitam yang ditumbuk kasar. Bunga kantan tu, PI yang suruh masukkan, padahal SK biasanya tak masukkan pun bunga kantan. Sekuntum jer pun dah RM2.50 tuuu, hahahaha. Makan modal betul asam pedas Sk semalam, tapi sedap namateyyyyy! Lepas tu, bila makan ikan pari tu, terus hilang ralat, sebab sedap betul isinya, masih manis dan putih gebu, patutlah mahal, huhuhu.


PI nak ikan goreng jugaklah, cari ikan kat Lotus tak jumpa, beli ikan ni kat pasaraya Hosey dalam taman. Tiga ekor ni, RM3++. Tapi, PI jer makan sekor. Sk dan Iman kalau dah ada ikan pari asam pedas, memang tak pandanglah ikan goreng. Iman pulak tak berapa nak makan ikan lain selain pari dan siakap.


Tanya nak sayur apa? Macam biasalah, tauge. Tauge yang paling sedap makan dengan asam pedas.Sk letak jugak fishcake selain tauhu yang digoreng dahulu dan ada baki sikit lagi kuchai, hehe.


Kat Hosey tu, PI beli kerang jugak, tapi dia boleh lupa nak makan sebab SK tak buka tutup periuk tu. Memang letak dengan periuk sekali atas meja semalam, malas nak pindah mangkuk, hihi.


Mana nak ingat ada kerang, sebab leka makan tauhu goreng cicah sambal kicap.


Rasa nak pengsan masak semalam!


Dua beranak tu pergi bazar beli Tepung Pelita, Koci Leleh, Karipap, Martabak, Kuih Tako, Seri Muka dan Baby Cakoi. Baby Cakoi untuk Iman bawa balik kolej. Martabak pagi tadi Sk panaskan untuk sahur, makan sekali dengan kuih tako ni. Yang lain semua dah wassalam. Iman tak ada ni, biasanya sahur makan apa yang ada jer. Kalau dia ada, baru makan nasi sebab Iman sejenis nak sahur nasi. Ni kat kolej tak tahulah sahur apa, tahan ke makan biskut-biskut aje lepas dua minggu sahur kat rumah makan nasi? Hihihihi.

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. linda suka asam pedas, tapi tak reti buat pes sendiri, jadi memang guna pes asam pedas tu, tambah2 aksesori, baru jadi kaw...hihihi..
    lamanya tak masak tauge, kena beli kat pasar baru boleh beli sikit2, beli kat pasaraya, nahh...sebundel dia kasik...

    ReplyDelete
  2. Memang sama lauk kita, asam pedas ikan pari. Taugehnya tu Kak Amie punya tenggelam oleh daun kucai...nak bubuh tauhujuga tapi tak jadi.

    ReplyDelete
  3. Menu akak semua sedap-sedap, lama tak masak ikan pari.

    ReplyDelete
  4. Hari tu ada beli ikan pari..tapi sygnya dah x fresh...ada bau hancing...terus x jadi masak...buang aje...nasib beli 2 ketul je

    ReplyDelete
  5. my fav..asam pedas ikan pari, dapp

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!