Assalamualaikum WBT
SEMALAM, hari ketiga berpuasa dan semalam juga hari pertama bekerja dalam bulan puasa tahun ini. Mulai 1 Mac tahun ini juga, pejabat Sk telah memulakan jadual waktu kerja anjal. Lama mengidam jadual waktu kerja anjal ni, akhirnya ia menjadi kenyataan. Bulan puasa ni, kalau clock in sebelum pukul 7.30 dapatlah balik pukul 4, hehehe.
Atas permintaan Iman, untuk berbuka Sk masakkan Asam Pedas Ayam. Memang dah lama tak masak asam pedas kat rumah ni. Pak Inche pulak ada program berbuka bersama Mass Rapid Transit Corporation (MRTC) x Kelab Media Johor (KMJ) di Double Tree by Hilton.
Balik kerja, Sk singgah kedai runcit mamak di Taman Pulai Makmur. Biasa beli di Pasaraya Hosey kat taman perumahan Sk tapi kat situ ada bazar Ramadan pulak, kenalah melencong ke lain. Singgah kedai tu beli susu cair, tomato dan daun kesum. Dah lama Sk masak asam pedas tak letak daun kesom, ni semalam, letaklah. Lepas tu nampak pulak keropok belinjau belum goreng, beli jugak sebungkus. Sampai rumah, mandi dulu la baru masak. Tengah-tengah masak, petir berdentum-dentam dengan kilat memancar-mancar. Takut betul! Apalah nasib peniaga di bazar agaknya.
Terlanjur dah sampai kedai, carilah sayur apa yang sesuai nak ganding dengan asam pedas. Dia bukan kena fikir sesuai aje, kena fikir anak suka ke tak. Nampak ada tauge, Iman suka tauge. Kalau sawi ke dia tak suka. Kalau kangkung ke bayam ke, dia suka, tapi penat pulak nak siang, hahahaha. Beli tauhu dua keping, masak dengan tauge, baru umph!
Tanya Iman, nak ayam goreng ke tak, nakkk, dia jawab. Sk perap tiga ketul, goreng seketul aje. Dua ketul lagi goreng untuk sahur pagi tadi, repeat dengan asam pedas ayam, add on telur dadar.
Berbuka macam ni pun dah sedap sangat, Iman kata, feel dia macam makan kat kedai! Asam pedas pulak naik dengan periuk-periuk sekali atas meja, nak jimat tenaga, masa, air dan sabun cuci mangkuk, hahahahaha. Jimatlah sangat, hihihi.
Dekat-dekat dengan rumah, nampak ada orang jual makanan berbuka. Dia sorang aje meniaga kat situ. Sk singgah tengok apa yang menariks, nampak kuih Tepung Pelita ni tinggal sebungkus pek 5's. Ada yang 2's jugak.
Akok dan Tepung Pelita kegemaran Iman.
Sk suka savoury. Pau Sambal ni terlalu menarik la bagi Sk. Sejak sekolah memang suka sangat makan pau sambal, kitorang panggil Burger Malaysia, hehehehe. Ni semua sekali, RM12.
Alang-alang, Sk selitlah sekali kisah sahur 3 puasa, Sk panaskan nasi lemak PI beli kat bazar hari kedua puasa, tapi tak makan.
Hari tu, Sk dan Iman berbuka di Pulai Springs, PI berbuka seorang kat rumah. Tak tahu la apa dalam kepala orang tengah lapar, dah beli nasi beriyani, boleh pulak beli lagi nasi lemak. Siapa nak makan, Sk dah kenyang, Iman lagilah, kalau dia dah kata kenyang, memang dia tak nak langsung.
Angah bagi Bubur Lambuk, Sk ambil kat Senai lepas berbuka di Pulai Springs. Betullah, dalam adik-beradik mesti ada sorang yang boleh masak macam mak kita. Iman kata, sedap bubur lambuk ibu. Haruslah sedap sebab cukup bahan. Terasa sungguh aroma daun selasih tu yang membangkitkan rasa bubur lambuk. Ni Sk panaskan masa sahur.
PI tak makan bubur lambuk. Nasib jugak la dia beli nasi lemak ni, tapi kalau tak ada nasi lemak, Sk buat nasi goreng jer. Nasi lebih-lebih memang ada.
Masih elok la nasi lemaknya walaupun dah siap sambal sekali. Sedap pun sedap, tak mengecewakan. Cuma tak ada timun rasanya dan ikan bilis pun tak ada. Sebungkus RM2.50 telur sebelah ni, murah!
Banyak banyak jenis asam pedas, tak pernah lagi masak asam pedas ayam. Kena cuba juga ni, tengok sambutan orang kat rumah.
ReplyDeleteSaya pun dah lama tak letak daun kesom dalam asam pedas. Tapi bunga kantan saya wajib letak, suka aromanya.
ReplyDeleteTaugeh memang ngam dengan asam pedas. Itulah...saya pun malas siang taugeh 🤭
Sedap, suka asam pedas, cicah dengan roti bakor.
ReplyDeleteBagus juga nasi lemak dia takde timun. Ada timun, senang basi, orang kata.
Sama macam saya, ye, periuk naik atas meja. Senang kerja kita. Kalu tak habis, dengan periuk-periuk masuk peti ais.
Saya pun panggil kuih burger malaysia.
Panjang pulak komen hari ni. :D
tgk asam pedas ayam tu... dan KA pun up menu yg sama... nak kena buat jugalah ni..
ReplyDeleteAsam pedas dah masuk list tp belum jadi kenyataan lagi 😁 Weekend ni la kot nak masaknya sbb anak² bujang balik.
ReplyDeleteBagus ada yg mewarisi kemahiran mak memasak 👍🏻
Akok! I like!
ReplyDeleteAsam pedas sedapnya. Akok dan tepung pelita tu sedap, semua sedap lah.
ReplyDeletenampak sedap2nyer
ReplyDeleteSelamat berbuka puasa