KARI AYAM & SAYUR KUBIS GORENG KICAP

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum WBT

HARI ini 30 Julai, ada lagi dua hari hari bekerja bagi bulan Julai 2023. Rekod kehadiran sepanjang bulan Julai, belum ada lagi yang Sk hadir lewat. Bukan keluar awal dari biasa pun, sama aje. Kadang keluar rumah paling lewat pukul 7, masih boleh sampai sebelum pukul 8. Hari ni sengaja keluar lewat, hampir pukul 7.30 baru bergerak dari rumah, eh, sempat pulak clock in jam 7.59 am. Tu la seronoknya kerja hari ahad, jalan lengang dan perjalanan laju.


Sk masak Kari Ayam ni Jumaat dua minggu lepas. Lepas mengopi di Kopiloco, hantar Iman balik ke kolej, Sk terus balik rumah. Baring-baring sekejap, baru masuk dapur. Ayam tu dah rendam pagi-pagi, tapi letak di bahagian chiller. Nampak ada banyak kaki ayam kan. Memang sekarang suka kumpul kaki dan leher ayam masuk dalam kari, macam 'healing' gitu ratah kaki ayam sambil makan nasi, hahahaha.


Singgah kedai beli kubis separuh. Ambil yang saiz paling kecik, tapi taklah kecik sangat. Masak goreng kicap macam ni kegemaran Pak Inche la. Terajin pulak tumbuk sambal belacan. Bawang untuk masak kari pun Sk tumbuk tau. Ayam goreng jangan dilupa. Wajib masak kari ayam ada ayam goreng.


Baik punya mambang ni, dengan periuk naik atas meja, hahaha. Alaaa.. lagipun periuk zaman sekarang kan dah cantik. Dulu-dulu orang masak guna dapur kayu api. Apinya merah sampai berjelaga periuk dibuatnya. Sebab tu pantang letak periuk atas meja, kena ceduk lauk masuk mangkuk elok-elok, betul tak? 

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Lawomya pinggan
    Wak makan pakai pinggan plastik aje

    ReplyDelete
  2. sy dh lama x masak kobis masak kicap... nk masak tp iman suka tumis sos tiram.. terpaksalah ikut menu anak dara.. hihihi

    ReplyDelete
  3. Kitorang letak sahaja periuk kadang-kadang atas meja.
    Alhamdulillah berjalan lancar pelan memasaknya.

    ReplyDelete
  4. Ayam masak kari air tangan sendiri memang sedap kan SK.

    ReplyDelete
  5. kobis goreng kicap..legend ni...

    ReplyDelete
  6. Bila datang mambang rajin, tudiaa siap menumbuk sambal lagi. A'ah kan, ada betulnya juga tu. Sekarang periuk dah cantik tak macam dulu. Hihi..tolong backup Mak Inche.

    ReplyDelete
  7. Me betul dah tu gandingan dia..kari x kisah kari apa mesti ada sayur kobis ngan sambal belacan...ermmm...dapnyaaa

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!