Assalamualaikum WBT
HURMMM.. Macam tulah kan kalau hari cuti, sekejap aje dah sabtu. Belum puas bergolek-golek, esok dah kena masuk pejabat. Lepas tu, nak menunggukan hari jumaat, jenuhhhh.. hahahah. Mujurlah hari rabu nanti merupakan cuti umum sempena Awal Muharam 1445H. Itupun Pak Inchenya dah ada perancangan. Tak dapatlah bergolek-golek kat rumah, kita follow aje laaaaa 😆. Cadangnya nak melawat kak. Sejak kak menjalani pembedahan, belum lagi jumpa kak, hanya ikut perkembangan melalui whatsapp group family.
Semalam, kemahen berangan, pagi ni nak bersarapan di Pontian. Tapi angan-angan tak jadi kenyataan pasal malas nak bersiap. Baiklah buat sarapan sendiri di rumah lagipun ada baki nasi sejuk semalam, Sk masaklah Nasi Goreng Udang ni. Kalau masa Sk kecik-kecik dulu, jika ada baki nasi dan lauk semalam, pagi-pagi ibu dah panaskan. Sarapan nasi berlauk la kami adik-beradik, sebab tu perut Sk ni jenis pagi-pagi nak makan banyak sebab dah biasa makan nasi berlauk pagi-pagi. Pak Inchenya pulak, jenis lambat makan pagi dan tak makan banyak. Yang peliknya, kalau malam tu, selagi tak tutup bijik mata, selagi tu la asyik lapar jer, huhuhu.
Udang dalam nasi goreng tu, Pak Inche beli kat pasar tani tiga empat minggu lepas kot. Tapi, tak sempat nak buat masak sambal kegemaran dia nampaknya. Hari tu, Sk masukkan dalam Bihun Goreng, mana tah gambarnya, hari ni masukkan dalam Nasi Goreng. Ada baki enam ekor rasanya, tu nanti boleh tinggalkan untuk Iman kot nanti dia nak buat Udang Goreng Kunyit ke.. tu jer la lauk yang dia pandai masak. Zaman now, nak kenyang tak perlu pandai masak, janji ada duit dalam akaun, terus tot tet tot tet order Food Panda.. hahahaha.
saya pun sama kalau pagi hari cuti memang malas nak keluar makan,nanti tghr dia ajaknya lagi keluar,dah bila dapur nak berasap
ReplyDeleteKannn.. baiklah masak habiskan beras kat rumah sendiri
Deleteini menu kita malam tadi ni hehehe... btw psst kak, nnt share alamat bole? utk top komentar kat blog anakomak bln lepas...
ReplyDeleteYay! Nak dapat hadiah. Sama pulak ngan menu dinner Ret ya.
DeleteBesar nya udang dia! puas makan!
ReplyDeleteMmg puas sorang 5 ekor, hehehe.
DeleteNi kalau berniaga ..berapa nak letak harga ni..hihihi
ReplyDeleteRM50 la sepinggan, penat goreng, hahaha.
Deletebesar2 udangnya..best ni...
ReplyDeleteHaaa.. senang nak kopek kalau udang besar, hehe.
Deletekadang-kadang kaalu ammi ni walaupun ada duit (walupun secoet) tp kedekut nak order dari grab ataupun FP sebab macam mahal nau. nak makan nasi goreng pun dah sampai 18 hengget dah kenapa??
ReplyDeleteSama kita, Ammi. Tak sampai hati nak byr, dahlah dgn kos delivery lagi.
DeleteSA suka gak masak nasi goreng letak udang, tapi udang kecik2 tu la..udang besor2 selalu makan kat kedai
ReplyDeleteUdang makan kat kedai lagi mahal tu, SA.
Deletebesarnya udang. kuis udang nampak nasik
ReplyDeleteHehehee
DeleteSaya sekarang asal ada lebihan nasi sejuk je teringat SK...simpan dalam peti ais kumpul buat nasi goreng..Ilmu yg baik yg SK kongsikan hr tu
ReplyDeleteAlhamdulillah, boleh la sy buat bekalan di sana nanti, Amiinnnn.
DeleteKorek apa yg ada tu sy suka!
ReplyDelete