Assalamualaikum WBT
BERAKHIR sudah sambutan Hari Raya Aidiladha tahun ini. Sk teringat Iman cerita, masa sekolah dulu, ustaz yang mengajar kelas Iman, marah, apabila anak murid sibuk nak beraya (Syawal) sebulan. Menurut ustaz, Hari Raya Aidilfitri cuma disambut pada 1 Syawal iaitu bagi meraikan kemenangan sebulan berpuasa. Sebaliknya, Hari Raya Aidiladha pula, diraikan selama empat hari yang mana, keempat-empat hari itu, kita diharamkan berpuasa sedangkan 2 Syawal hingga 30 Syawal kita dibenarkan berpuasa. Tapi, orang kita sibuk nak beraya sampai sebulan, malah lajak sampai habis bulan. Wallahu'alam.
Pagi Hari Raya Haji hari tu, Sk panaskan Kuah Soto yang Sk masak untuk hidangan malam raya. Kemudian, rebus lagi baki ketupat mini dan kukus ketupat palas frozen. Kalau dalam family Sk, apa yang dihidang pagi raya, itulah yang dimakan berulang-ulang sampai petang. Tapi, lain pulak cara dalam keluarga mertua Sk. Mereka akan hidangkan nasi berperisa waktu tengahari seperti nasi tomato. Jadi, memang wajiblah sediakan nasi sebagai hidangan berat. Tahun ni, Pak Inche tak nak nasi tomato, nak nasi minyak aje dengan Kurma Daging dan Ayam Masak Merah. Sk masak dalam periuk noxxa, senang dan gerenti jadi. Periuk-periuk nasi elektrik yang besar-besar, semua dah jadi tukun. Kalau nak masak nasi putih, okey jer, tapi, kalau masak nasi berperisa, suis automatik dia selalu tak automatik, hahaha. Belum lagi nasi kering, dah auto off, hasilnya nasi mentah atau jelatah, nak masak manual atas api, lagilah Sk tak pandai, hahahaha.
Di sini Sk kongsikan cara Sk memasak nasi minyak guna periuk noxxa (model lama)
Nasi Minyak (Periuk Noxxa)
(Hidangan 12 orang)
Bahan-bahan :
6 pot beras basmathi (cuci bersih dan rendam anggaran 20 minit)
2 pot susu sejat + 7 pot air biasa (satukan)
2 sudu besar minyak sapi
2 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah dimayang halus
1 cawan kismis
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
(Siapkan semua bahan sebelum mula memasak kerana periuk noxxa cepat panas)
1. Hidupkan periuk noxxa, set Stir Fry - on
2. Masukkan minyak sapi, apabila minyak sapi cair, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan bawang merah dimayang halus, tumis dan kacau sehingga bawang layu.
3. Masukkan kismis, kacau.. kemudian masukkan beras, kacau. sekejap. Matikan fungsi stir fry.
4. Tuangkan air dan susu yang disatukan, masukkan garam secukupnya bergantung jenis garam. Rasa dahulu masinnya cukup atau tidak.
5. Tutup periuk, letakkan tombol pada pressure. Kemudian set Slow Pressure atau SP 10x.
6. Apabila cukup masa, lepaskan wap sehingga habis, kemudian buka periuk, gemburkan nasi.
Nasi Minyak paling sedap dilawankan dengan masak kurmak sama ada daging atau ayam. Sk masak Daging Kurmak sebab ada Ayam Masak Merah. Nanti buat post lain resepi Daging Kurmak ni, hehehe.
Aaaaa.. kenapa tah tak perasan gambar Ayam Masak Merah ni kaburrrrrrrrrr.. hahahaha. Masa nak masak ni, Sk teringat ada simpan Pes Masak Merah dalam freezer. Disebabkan malas nak kisar cili dan bawang (stok kisar dah habis masak rendang), Sk defrost pes Ayam Masak Merah Utagha yang Sk sejuk bekukan sebab banyak giler hasilnya masa dah siap tumis tu. Sebelum masukkan ayam, Sk ketepikan semangkuk dan simpan dalam freezer. Sedar tak sedar dah dekat setahun rupanya simpan. Sk masak masa Hari Raya Haji tahun lepas, hahahahaha.
Boleh baca ceritanya DI SINI. makan dengan Nasi Minyak Terengganu.
Ayam goreng tidak boleh hilang rupanya.
ReplyDeleteAduh sedapnya lah nampak nasi minyak ni. Terima kasih sebab share.
ReplyDeletealahai... apa ni ? goda orang dengan nasi minyak pulak ni... ni yang kena buat jugak ni
ReplyDeleteKita so far belum lagi masak menu lain Kak, mesti nak ketupat dan lauk pauk raya laa.. nanti ingat nak tukar atau tambah gakk laa menu nasi minyak ni..
ReplyDeleteCantiknya nasi minyak!
ReplyDeleteSedapnya semua lauk-pauk!
Pandainya SK masak guna periuk NOXXA.
Ya Allah! Saya tak pernah guna periuk NOXXA. Masih lagi dalam kotak.