MASAK DAGING KURMA

Seri Kandi Tanah Jauhar
5

 Assalamualaikum WBT

MASAK seperiuk Kurma Daging untuk dimakan dengan Nasi Minyak. Masa cari post lama tentang Ayam Masak Merah Utagha tu, baru perasan, ada masak kurma daging juga untuk dimakan dengan Nasi Minyak Terengganu. Nampaknya dah dua tahun berturut-turut ni, asal raya haji jer masak nasi minyak, daging kurmak dan ayam masak merah, hehehe. Menu rasmi Pak Inche la ni.

Selalu, kalau nak masak kurmak ni, Sk akan blend tomato, lada hijau dan pokok ketumbar serta masukkan pokok ketumbar selepas menutup api dapur SEPERTI RESEPI INI tapi kali ni lupa betul nak beli daun ketumbar dan lada hijau. Penat sangat memasak dari balik kerja sehari sebelum raya sampai ke raya, asyik berdiri di dapur sampai kembang tapak kaki dan menggigil kepala lutut dibuatnya, hahahaha. Jadi, kali ni Sk masak cara ekspress, macam masak kari. Eh, sebijik macam masak kari la, cuma tak letak daun kari aje, hehehehe.


Satu lagi perkara yang Sk terlupa ialah masukkan telur rebus dan santan atau susu cair. Mujur la ingat nak beli kentang dan tomato masa beli bahan nak masak raya di Pasaraya Maslee. Bagi menggantikan lada hijau yang terlupa nak beli, Sk masukkan cili padi. Walaupun terlupa itu ini, Daging Kurma ni tetap sedap dan berbaloi untuk dinikmati bersama nasi minyak, yang makannya tentu teringat-ingat, hahahahaha.

Resepi Daging Kurma Mudah

Bahan-bahan :

500 gm daging lembu dipotong ikut citarasa dan rebus hingga empuk
5 ulas bawang merah dimayang halus
2 ulas bawang putih dicuci dan pecahkan dengan kulitnya
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 senduk kecil minyak masak
5 sudu rempah kurma
air secukupnya
ubi kentang dipotong empat (bergantung saiz ubi kentang)
2 keping asam gelugor
2 biji tomato potong empat
7 tangkai cili padi 

Cara Memasak :

1. Panaskan minyak masak, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
dan bunga cengkih.

2. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga bawang layu.

3. Masukkan rempah kurma dan sedikit air, kacau hingga sebati, jika perlu tambahkan air.

4. Biar terbit minyak, tambah air rebusan daging sedikit demi sedikit hingga tumisan cantik dan sebati, masukkan ubi kentang, biarkan ubi kentang sedikit empuk.

5. Masukkan daging yang telah direbus, asam gelugor dan air rebusan secukupnya, renihkan.

6. Akhir sekali masukkan tomato dan cili padi. Tutup api dan biarkan kuahnya mesra anggaran 30 minit atau lebih, barulah dihidangkan.

Post a Comment

5Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Orang terer masak ni tak cukup bahan2 pun tetap menjadi jugak masakannya 👏🏻✌🏻

    ReplyDelete
  2. Sedapnya masak kurma! My favourite ni 😍

    ReplyDelete
  3. Masak kurma SK nampak sedap tu, walaupun katanya cara ekspres gitu.
    Saya ni masih belum berjaya masak kurma yang sedap, sendiri makan pun rasa biasa-biasa je 😄

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaa... nani nak masak gak kurma daging korban tu... lama tak masak kurma sebenarnyaaa

    ReplyDelete
  5. Ya ampun sedapnya kurma daging.
    Macam teringin nak masak esok. Semua bahan ada kecuali telur. Kita suka bubuh telur dalam masakan kurma. Kelmarin suruh Encik Suami beli telur, katanya di kedai tak ada telur!

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!