Assalamualaikum WBT
LAMA kami merajuk tak mahu dah makan di Restoran Masakan Panas Al-Anisah. Puncanya, macam ni.. setiap kali nak buat pesanan, Pak Inche akan sebut, nak mee goreng basah-basah dan kuah-kuah. Berkerutlah muka kakak yang ambil pesanan tu, dia kata, mee goreng kat sini memang basah-basah.
Awal Mei lepas, kami ke sana. Aaa.. memang dua tiga kali jugaklah ke sana cuma tak blog, hahahah. Jadi, Sk pesan dengan Pak Inche, jangan kelirukan kakak tu. Cakap aje nak mee goreng.
Pesanan Sk dihantar dahulu ke meja.. Kuey Teow Hong Kong.
Dari jauh, nampak kakak tu melenggang bawa pinggan Mee Goreng, selalu dia jalan berhati-hati sambil menatang dulang sebab mee berkuah, kan. Tengok-tengok.. aik.. tak berkuah macam selalu pulak. Kemudian kakak tu kata, kalau nak berkuah, kena beritahu. Erkkkk! Sk mintak dia buatkan mee goreng lain yang berkuah, yang ni Sk bungkus. Hampir dua bulan ya merajuk tak mahu datang sini dah.. hahahahah.
Hari tu, Pak Inche kata, jom la kita pergi makan kat kedai mualaf tu, lama tak makan mee goreng dia.. hahaha. Tengok-tengok buku menu dah baru. Pak Inche memang nak mee goreng basah kan.. kami sebutlah nak mee goreng basah pada kakak yang ambil pesanan tu. Lepas tu, Sk cakap dengan Pak Inche, baik pergi dapur cakap terus dengan tukang masak tu (pemilik restoran mualaf).. Pak Inche terus bangun pergi dapur, hahahaha.
Kedua makanan dihantar serentak.
Mee Goreng Basah yang dirindukan Pak Inche, hahahaha. Makan sampai pijor dan bengkak bibir sebab panas dan tergigit cili Bangladesh tu.
Sk mintak Kuey Teow Hong Kong. Udangnya besar dan segar. Tak berani la makan letak cili Bangladesh tu banyak-banyak. Nanti bengkak macam bibir Pak Inche, hahahahaha.
Wah…ni kira mi goreng berkuah. Sedap nampaknya. Patutlah rindu.
ReplyDeleteKT Hong Kong Sk pun nampak mengiurkan. Rasa macam nak mencari jugak nih 😀
are we from the same boat Pak Inche???? memang segalanya request yg basah-basah...kalau tak kang sentap tak tentu pasal
ReplyDeleteBerenang-renang mi nya haa... nampak sedap!
ReplyDeleteMi goreng basah yang sedapnya tang kuahnya tu, pada sayalah.
ReplyDeleteKe dapur terus senang ye..kalau melalui orang perantaraan ni lain kadang sampai ke tukang masak..
ReplyDeleteBila pesan yang basah, memang basah katanya. Bila tak mintak basah, sekali lain pulak yang datang. Senang terus bagitahu chef. Senang hati pak inche dapat mi goreng basah. Cili tu memang pedas, selalu buat untuk sambal gesek.
ReplyDelete