Assalamualaikum WBT
MALAM tadi, Iman hantar whatsapp tanya, ada rumah tak hari ni, dia nak balik tengahari. Ada jer kat rumah, tapi pagi ni Pak Inche ada temu janji selenggara kenderaan di Toyota Medini. Macam biasa, kalau PI nak hantar servis, Sk akan datang jemput bawa pergi sarapan. Dah dalam perjalanan, baru teringat nak ajak Iman join sekali tapi Iman kata, jumpa dekat rumah aje.
Mula nak sarapan di Rossco Cafe tapi tutuplah pulak. Tak perasan Rossco Cafe tak beroperasi hari Sabtu. Lalu kami ke Mana Cafe di Puteri Habour. PI pesan telur setengah masak, kok diberi dengan sudu plastik. Sk tak pandai ya pecahkan telur ketuk tepi mangkuk atau tepi meja ke, atas meja ke, mesti nak guna sudu besi. Orang sekarang kata, psikopat, hahaha. Teringat dulu ajar pastri ada student ni kita suruh pecahkan telur adakah patut diketuk telur tu kat dinding???
Sk pesan Roti Telur, PI punya Roti Telur Bawang. Amboi, tiga biji terus dia makan telur pagi ni. Roti Telur datang dengan kari ayam. Untuk Iman kita tapau siap-siap Roti Tampal dan Lontong. Balik rumah, Iman dah ada.. dia makan Lontong aje, lontongnya pulak masin!
Okey, baru masuk cerita berkaitan tajuk, Sambal Udang. Mengenangkan PI bertugas di Stadium Sultan Ibrahim petang ni, maka tu la terjadinya Sambal Udang ni. Kesian pulak nanti kalau tak makan tengahari, lapar pulak, jadi pukul 12.30, Sk jerang nasi dan rendam udang. Udang PI baru beli ahad lepas kat Pasar Tani Taman Sri Pulai.
Habiskan stok cili giling Cap Terengganu. Sk tumis bawang besar yang dikisar lumat dua biji. Bawang besarnya tak berapa besar tu yang guna dua biji. Kemudian masukkan cili kisar tu ada dalam empat sudu, halia seinci. Bila dah terbit minyak, masukkan garam, gula 3 sudu dan setengah sudu kecil pes asam jawa adabi, tambah air sikit, akhir sekali masukkan udang. Senang jer nak masak sambal kalau dah ada stok cili kisar. Yang leceh kalau masa tu nak masak, baru nak gunting, rebus dan kisar cili kering.
Buat telur dadar jugak. Pecahkan telur dua biji, letak garam sikit, pukul guna garfu. Sambil tu panaskan minyak, siap pukul telur minyak dah panas, terus tuang telur dalam kuali.
Cukuplah dua lauk yang simple aje hari ni. Burppp.. Alhamdulillah.
Macam kenal dua² kafe tu ahak 😆
ReplyDeleteHaha betul kalau dah ada cili kisarnya sekejap je nak menyambal tu kan...