MASAK SIAKAP STIM LIMAU & SOTONG BABY KAILAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum WBT 


INGAT tak, cuti Hari Malaysia bulan September lepas yang bertindih dengan cuti Maulidur Rasul SAW? Tempat Sk dapat cuti ganti tau dan kami diberi kebebasan untuk memilih mana-mana tarikh untuk bercuti tanpa rekod yang akan luput tarikh pada 31 Disember ni. Sk pilih untuk ambil cuti tu esok, lepas tu sambung cuti Jumaat, Sabtu pulak. Oh, seronoknya tidak terkata, hehehehe.




Ahad lepas, tengah buat kerja dekat office, dapat whatsapp bergambar dari Pak Inche. PI hantar gambar sayur, ikan dan jus limau nipis dalam mangkuk. Aaaa.. nak kena masak la kita nampaknya. Tengok dari bahan, menunya, Siakap Stim. 




Ah, malas betul nak keluarkan periuk kukus Sk tu. Benda lama tak pakai, nak kena cuci dan bilas dulu, kot kot, manalah tahu kalau ada cicak tumpang lalu. Periuk kukus pulak, bukannya satu dua bahagian dia, ada bahagian bawah untuk letak air, bahagian atas untuk letak ikan dan yang ketiga, penutup. Ikan pulak nak kena letak atas pinggan dulu.




Lepas tu teringat trend orang sekarang, dia guna kaedah rebus ikan, tapi nanti macam masak singgang lah pulak, haha. Tu tak pa, kalau PI tahu Sk rebus ikan, bukan kukus, mesti dia merajuk. Jadi, Sk guna kaedah stim dalam periuk leper ni. Periuk ni pun lama giler tak pakai, hahaha. Tapi, tak lah leceh sangat nak cuci sebab dia ada dua bahagian aje.


Sk letak tiga batang serai di dasar periuk, kemudian letakkan air separas serai, kemudian letak ikan  atas serai supaya tak cecah air. Kenalah sikit-sikit tapi taklah sampai tenggelam ikan. Selain serai, ada juga sebatang pokok ketumbar bersama akarnya, stim-kan sekali. Tutup periuk dan stim lebih kurang 10 minit, Sementara tu, Sk masak sos limau guna sos limau readymade dalam botol aje, kebetulan sosnya ada baki setengah botol lagi, Sk tambah air lagi secawan dan didihkan atas api. Masukkan jugak jus limau yang PI dah perah tu dan sedikit garam serta sesudu gula pasir, cili padi potong dan hirisan serai yang semua PI dah sediakan awal-awal.


Kemudian, lepas 10 minit, buka periuk tadi, tengok mata ikan dah hampir putih, maknanya dah nak masaklah ikannya, baru Sk tuangkan sos limau, taburkan daun ketumbar dan hirisan cili merah, kemudian Sk tutup periuk lagi sekejap, biar lagi 5 minit dan kuahnya merenih. Siap, tabur lagi daun ketumbar. PI beli tiga pokok, Sk habiskan ajelah semua, kalau simpan pun nanti lebam. Daun ketumbar ni tak sama macam daun sup atau daun bawang, kalau frozen masukkan dalam nasi goreng masih cantik lagi, tapi daun ketumbar kalau kita nak buat tabur (hiasan) dia macam lebam dan berair.




PI kata, banyaknya buat kuah, hahaha. Biar banyak, baru puas nak hirup kuahnya tu. Kalau dekat kedai, sikit jer kuah, nak hirup pun segan, hehe. Sedap betul la, tak boleh stop menyudu sesudu-sesudu kuahnya tu. Masam-masam manis. PI kata, ikan beli kat pasar tani, RM12. Terus teringat ikan siakap makan kat The Grand by Adam's Kitchen, RM53, hahahaha. Sekarang ni kebanyakan restoran jual masakan ikan siakap ni tak kurang RM40, padahal orang meniaga lagi mudah dapatkan stok bahan mentah dengan harga murah sebab mereka dah ada pembekal dan dapat pulak harga borong. Pun masih nak cakap, meniaga sekarang rugi.


Hurmm.. kau apa tahu, Sk? Dorang bukan sahaja keluar modal bahan mentah tapi nak bayar utiliti, sewa premis dan gaji pekerja lagi, sebab tu kena gandakan modal berganda-ganda-ganda untuk letak harga jualan.




Sotong Baby Kailan ni, PI yang masak. Bersepah, kan dalam mangkuk tu, tahulah kalau orang lelaki yang masak, ada dia kisah plating? Banyak sotong bukan rencah lagi tapi dah kira lauk 2 in 1 la, terus, sotong dan sayur. Baru beli jugak tu sotong sebab setahu Sk, stok sotong dah habis. Sayur Baby Kailan beli kat kedai Her Fatt. Dulu-dulu, masa baru pindah rumah sekarang, Kedai Runcit Her Fatt la tempat beli barang-barang runcit kalau tak ke Giant. PI kata, dah tak nampak Her Fatt (kami agak nama taukenya Her Fatt). Ialah, memang dah lama tak nampak, agaknya dah meninggal, kata PI. Eh, suka hati aje serkap jarang, hahaha.




Nanti kalau Iman balik, nak masak lagi la macam ni. Tapi kena beli sos stim limau tu dulu, kurang sikit bahan kalau dah ada sos stim limau tu, hehehe. Burppp... kenyang.. Alhamdulillah.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sedapnye ... antara favourite ldy ni

    ReplyDelete
  2. sedapnya...Alhamdulillah PI tolong bersih ikan & perah limau..

    ReplyDelete
  3. Aduhai....tengok entry ni....terus teringin...dugaan puasa tengok entry lauk pauk ni...

    ReplyDelete
  4. Kalo bisa buat sendiri, memang better buat sendiri. Jauh harganya 😄👍. Saya juga sukaaa kuah steak siakap begini kak.apalagi kalo Asam pedas kan 🤤

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!