AYAM SAMBAL & KONCO-KONCONYA

Seri Kandi Tanah Jauhar
12

 Assalamualaikum WBT

Dalam dua minggu, tiga kali makan lauk ayam, syukur Alhamdulillah. Suatu masa dulu, kita krisis ayam, sampai susah nak dapatkan ayam. Sekarang dah senang jumpa ayam tapi khabarnya bekalan ayam (mentah) akan berkurangan menjelang Ramadhan. Mungkin masa tu, cuma boleh dapat ayam bermasak dari Pasar Ramadhan (Param). Pilihlah, mahu Ayam Golek atau Ayam Percik.

Pak Inche minta masakkan Ayam Sambal atau Ayam Masak Cabai. Ni masak hari isnin minggu lepas. Iman ada di rumah, bolehlah minta dia defrost ayam lambat sikit. Tapi, kalau Iman tak ada, kena rancang awal-awal nak masak atau makan di luar. Kalau kata nak masak, kena pindahkan ayam ke bahagian chiller sebelum pergi kerja dan masukkan air dalam bekas berisi ayam.

Nak masak Ayam Sambal, ayamnya kena goreng dulu. Bila ayam dah tiga suku masak, kita angkatlah ketulan-ketulan ayam yang nak dimasukkan dalam sambal. Biasanya, bila ayam yang digoreng separuh masak, Sk dah mula menumis sambal di stove sebelah lagi, nanti tinggal ceduk terus ayam yang digoreng dalam kuali terus masuk dalam kuali sambal. Ayam yang nak dijadikan ayam goreng, boleh goreng terus sampai sedikit garing. Tak ada ayam goreng, takut nanti kena pancung, hahaha.


Ingat boleh goyang kaki la lepas siapkan Ayam Sambal dan Ayam Goreng, tiber Pak Inche balik bawa sawi Pok Choy dua bungkus dan dua ketul brokoli. Sk cakap, penat dah nak goreng sayur pulak. Simpan esbox ajelah, kata Pak Inche. Hurmm.. merajuklah tu. Padahal, bukan banyak pun dia makan sayur, Sk ni jugaklah yang kena perabis, hurmmm. Masaklah sebungkus. Tu yang sebungkus lagi, lepas seminggu baru masak makan dengan lauk Tomyam Campur dan Sotong Paprik, hehehe.

Tags

Post a Comment

12Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. sama la cara masak kita SK...alahai..lama plak x masak ayam sambal...

    ReplyDelete
  2. Leya masak sambal ayam memang goreng ayamnya dulu. Incik suami xsuka kalau yg jenis rebus punye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, tak pernah la rebus ayam dulu, rebus ayam kalau nak masak nasi ayam jer.

      Delete
  3. Cepat kerjakan bila dua² stove digunakan...
    Ayamlah, sayurlah...mcm² isu timbul bila kita nak puasa @ raya :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, ni pun dengarnya ayam dah mula tak nak bertelur jugak, huhu.

      Delete
  4. Ayam masak cabai ni kalau dulu-dulu kira lauk nostalgia kenduri...dapat minyak dia dengan nasi panas pun dah feel

    ReplyDelete
  5. ayam sambal sedap kalau goreng dulu ayam tu.

    ReplyDelete
  6. suka juga masak macam ni. asalkan yang simple2

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!