Assalamualaikum WBT
SEMALAM, Pak Inche memenuhi jemputan berbuka puasa Ranhill SAJ di Double Tree By Hilton. Lepas tu, kena bertugas pulak liputan perlawanan bolasepak antara Malaysia menentang Hong Kong di Stadium Sultan Ibrahim. Tinggallah Sk berseorangan.
Sk buka peti sejuk, tengok ada dua tiga empat lima lauk left over. Ada Kari Ayam yang Sk masak minggu lepas punya lepas, ada hati ayam goreng minggu lepas, ada dua tiga ketul kecil ayam masak asam pedas dan Sambal Udang Petai. Sk keluarkan sambal udang dan kari ayam. Kari ayam Sk kukus sambil masak nasi. Sambal udang dan hati ayam goreng, Sk letak aje atas periuk nasi tu, nanti sambil masak nasi dia panas la kan. Sekali, bila dah nak berbuka tu, baru sedar, bukannya sambal udang tapi asam pedas ayam. Cepat-cepat Sk keluarkan sambal udang dan panaskan atas stove. Sebab memang dah plan nak makan kari ayam dengan sambal udang baru ngam, hihi. Siap panaskan terus tuang atas nasi sebab azan dah berkumandang.
Dari asalnya nak gaul Kari Ayam dan Sambal Udang, tak jadi. Sk makan nasi dan lauk sambal udang dulu, kemudian lagi separuh makan dengan asam pedas dan hati ayam goreng tu. Asam Pedas Ayam pun tinggal secoet jer ayamnya, baiklah habiskan dari bekasnya tu memenuhkan peti sejuk. Apa cerita Kari Ayam??
Tak disentuh langsung pun.. huhu. Tapi syukurlah, tiga lauk dah licin semalam. Nampaklah lapang sikit peti sejuk Sk tu. Kari ayam ni, Sk guna rempah lain, bukan rempah kari cap O macam biasa. Pak Inche kata, tak sedap. Berani ek dia kata tak sedap? Hahaha. Sebenarnya, tengok kaler pun dah tahu, ia tak sedap macam Cap O. Warna rempah dia gelap tak macam cap O yang kemerahan. Tapi takkan nak buang pulak, kan. Tengok iklan dia terpampang kat highway, teringinlah nak cuba.. tak sangka jadik gitu karinya.. hurmmm.. tu yang tak laku tu, kalau tak, kan berulang makan lauk kari Pak Inchenya, hihi.
Bagus jugak lauk frozen ni kan...penyelamat kala keslrangan yg malas nak masak kan..ðŸ¤
ReplyDeleteSelamat berbuka. Moreh sekali ke tu?
ReplyDeleteKita ni jenis bila sendiri apa pun boleh buat berbuka
ReplyDeletebila sorang2 apa yang ada je pun boleh...
ReplyDeletemak saya pun selalu buat gitu...panaskan lauk guna rice cooker sambil masak nasi...
ReplyDeleteGanglah kita SK. Panaskan lauk atas nasi yang nak kering. Cairlah kuah kena wap nasi dalam periuk.
ReplyDeletebila solo memang senang abiskan segala leftover aje..misi mengosongkan peti ais..
ReplyDelete