Assalamualaikum WBT
HUJAN turun sejak semalam. Boleh dikatakan sudah 24 jam jugak bumi Johor basah. Di luar, tidak putus-putus kedengaran bunyi hujan menimpa atap awning jiran di kiri dan kanan rumah. Cuma rumah Sk jer tak pasang awning, bak kata Iman, rumah orang lain semua sudah berubah. Pak Inche pulak kata, bukannya kita nak tidur kat luar, hahahaha.
Tak menahan ya, asyik nak ke Restoran Al-Anisah bagi menikmati sepinggan Mee Goreng Hailam yang sedap sangat di tekak kami. Sepinggan tu baru RM7, tapi kalau selalu sangat nak pergi tu macam pelik aje nanti. Bulan lepas aje rasanya dua tiga kali dah berulang ke sana, cuma yang terbaru ni, Sk cuba Nasi Goreng dia. Boleh tahan tapi tetaplah mee gorengnya juga menjadi pujaan.
Kita layan ajelah permintaan Pak Inche minta masakkan Mee Hailam. Seingat Sk macam pernah buat dulu dan cuba cari di post lama, terjumpa
post tahun 2018. Penat giler eh sediakan bahan-bahan. Nah, makan puas-puas, hahaha.
5 ulas bawang putih, cincang
Udang, Sotong, Fish Cake
1 tangkai cili hidup, hiris nipis
3 cendawan shitake, hiris
3 pokok sawi, asingkan batang dan daun
Bunga Kubis
Cendawan Shitake
Mee kuning secukupnya dibilas dengan air sejuk
2 1/2 senduk kicap manis
1 senduk sos ikan
2 sudu minyak bijan
3 sudu besar tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
1 liter air
Sedikit minyak masak
Cara-cara :
1. Sediakan kuah mee dahulu. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.
2. Masukkan udang dan sotong, goreng kilas, kemudian masukkan fish cake.
3. Masukkan batang sawi dan bunga kubis serta cendawan, goreng kilas.
4. Masukkan air, kicap manis dan sos ikan, biar mendidih.
5. Masukkan minyak bijan, daun sawi dan cili hidup.
6. Akhir sekali masukkan air tepung jagung, kacau hingga pekat, matikan api.
7. Gunakan kuali lain, ambil kuah mee secukupnya (1 porsi), panaskan.
8. Kemudian masukkan mee kuning (1 porsi), kacau mesra, kemudian tuang dalam pinggan dan hidangkan.
Boleh gantikan udang, sotong dengan ayam atau daging yang dihiris nipis.
Wah...sebijik macam kat kedai la..mesti sedap ni kan..SA failed buat mee hailam tapi suka makan mee hailam...
ReplyDeleteNampak pun dah sedap...mewah bahan
ReplyDeleteKita pun suka mi Hailam tapi jarang masak sendiri sebab tak pandai hihihiii...paling suka makan mi Hailam di Klang waktu sekolah menengah. Dulu murah jew, sepinggang RM1.70 sen. Tapi keenakannya tu tak boleh lupa sampai sekarang sampai tak berani nak masak sendiri hihihiii.
ReplyDeleteTypo# sepinggan
Delete