SOTONG MASAK KICAP & BABY KAILAN OYSTER

Seri Kandi Tanah Jauhar
1

 Assalamualaikum WBT

SELAMAT kembali ke sekolah buat anak-anak yang memulakan sesi persekolahan bagi tahun 2023 hari ini. Bagi anak-anak yang akan bermula sesi persekolahan esok, selamat berjimba-jimba pada hari terakhir hari ini, hehehehe. Khamis ini pula, kita akan mula berpuasa. Semoga kita semua diberikan keafiaatan dalam menjalani ibadah sepanjang di bulan Ramadhan.

Malam tadi, Iman pun dah balik semula ke kolej bagi memulakan semester kedua pengajiannya di UTM, hari ini. Nampaknya juga semester kedua ni, jadual Iman agak padat berbanding semester lepas. Semalam pagi, kami anak-beranak bersarapan di sebuah restoran mamak baharu, Al Safa, yang dibuka di Gelang Patah, bersebelahan dengan Restoran Anjung Selatan. Tengahari pula, Iman pergi jemputan kahwin kawan dia masa sekolah rendah dulu. 


Bila ditanya, nak masak apa untuk makan tengahari, manjang jawapan Pak Inche, tak tahu.. atau masih kenyang (sarapan). Tapi, bila kita dah siap memasak, dialah yang terpaling lapar. Ni, semalam ingat nak masak Sambal Sotong, tapi Pak Inche nak Masak Kicap pulak. Bagus jugak, senang banget Sotong Masak Kicap ni.

Sotong Masak Kicap

Bahan-bahan :

2 ekor sotong saiz sederhana, potong ikut citarasa masing-masing
3 ulas bawang putih, cincang
Sedikit halia dihiris
1/2 tangkai lada hidup, hiris
1/2 labu bawang merah, potong bulat
1/2 senduk kicap manis
2 sudu minyak masak

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih dan halia.

2. Masukkan sotong, goreng sebentar.

3. Masukkan kicap manis, bawang besar dan lada hidup, kacau, biar merenih sebentar dan sotong masak, siappp!


Ada sayur baby kailan.. Sk goreng sos tiram jer.

Baby Kailan Oyster

Bahan-bahan :

Baby Kailan
3 ulas bawang putih, cincang
1/2 tangkai lada hidup, hiris
Sedikit bawang besar (curi dari yang nak masak sotong kat atas, haha)
2 sudu sos tiram
1 sudu minyak masak

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih hingga sedikit garing, keluarkan bawang putih, ketepikan.

2. Kemudian, masukkan bawang besar dan lada hidup, kacau sebentar.

3. Masukkan baby kailan, goreng kilas.

4. Masukkan sos tiram. masak sehingga sayur layu sedikit.

5. Pindahkan sayur dalam pinggan dan taburkan bawang putih tadi.


Petang tu, Pak Inche pergi Padang Seri Gelam, ada sesi interview dengan coach team Malaysia. Jadi, Sk seorang jer la hantar Iman balik kolej. Sebelum balik kolej, singgah Ainoni makan malam. Iman makan Nasi Daging Merah, Sk makan Nasi Goreng Cili Padi. Setiap makanan disertakan dengan sup kosong. Kami tambah telur dadar, dengan Teh O Panas dan Sirap Bandung, jumlahnya RM21. 


Fikir-fikir, Pak Inche tak ada pulak pesan tapaukan apa-apa, Iman pun kata, babahnya tak pesan tapau. Sekali, Pak Inche balik mengadu lapar pulak. Sepantas kilat Sk gorengkan nasi dengan telur mata, jaga perut suamilah katakan... hahahahaha.. hahahahahaha.

Post a Comment

1Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Sotong goreng kicap tu fav Dania...fav SA gak..selalu gak masak untuk bekal sebab cepat masak kan...

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!