Assalamualaikum WBT
RASA bersalah selagi tak buat lagi Puding Kastard untuk Pak Inche. Petang, sehari sebelum puasa, Sk singgah kedai beli bahan untuk memuding.
Sk buat sukatan yang sama iaitu:
1 mug Tepung Kastard
5 mug air
5 sudu rata gula pasir
Hari tu, Sk letak 3 sudu adunan saja dalam setiap bekas, dapat 25 bekas, kali ini, Sk letak 4 sudu adunan, dapat 17 bekas.
Untuk kuah susunya tu, Sk buat 1 tin susu sahaja. Sk masukkan juga tepung kastard nak bagi pekat. Hari tu tak letak sebab tepung kastard habis, hehe.
1 tin susu sejat
1 tin air
4 sudu gula pasir
2 sudu rata tepung kastard
Kuah susu lebih pekat dan berlemak bila kita masukkan tepung kastard. Ngam sukatan tu untuk 17 mangkuk kecil puding.
Nah.. makanlah berulang-ulang sampai puas. Tapi, tulah.. memang tak jumpa buah koktel import ya, ada lokal aje.
Kalau kat KL ni kat pasaraya marhaen pun jarang ada..ada kat Jaya Grocer atau Village Grocer..bab ni SA angkat tangan la kalau suruh buat walau resepinya simple je...hehehe..kuih2 or dessert SA failed walau dah berulangkali buat..
ReplyDeletesenang je resepi nya tu...boleh cuba jugak nanti nie..makan sejuk2...sedap betul...slaam kenal ya dari Linda
ReplyDeleteTetiba rasa nak jadi jiran SK la...ðŸ¤
ReplyDeleteTerasa sejuk lemak manis lintasi tekak... sluurpp..sluurrppp! Ahhh.... nyamannya.
ReplyDelete