Assalamualaikum WBT
Bulan Ramadhan bakal menjelma
Bulan Sya'ban pasti berundur
Marilah berbuka puasa dengan Sajian Dari Dapur Ayahanda
Semestinya di Fraser Place Puteri Harbour
Dengan menyajikan lebih 200 hidangan, Fraser Place Puteri Habour pada bulan Ramadhan yang akan datang, membawakan tema 'Sajian Dari Dapur Ayahanda' dengan pilihan menu-menu eksotik yang jarang-jarang ditemui di mana-mana bufet berbuka puasa. Sk berpeluang mencuba sendiri menu-menu tersebut ketika Media Preview Ramadhan Buffet bertempat di Swatches Restaurant, Fraser Place Puteri Harbour baru-baru ini dan teruja menikmatinya, ah bila lagi nak makan kan, bukan senang nak jumpa tau.
Tercapai hasrat anak tekak nak makan Belangkas Sambal Telur. Penggemar belangkas pastinya leka mengorek telur belangkas yang dimasak sambal. Sk suka rasa sambal yang tidak terlalu pedas. Telur dia sedap tau!
Puas mengorek telur belangkas, leka pulak menyedut Siput Sedut Batang Keladi. Siput sedut yang dimasak lemak cili api dengan batang keladi ni sangat sedap terutama bila kuahnya digaul bersama nasi putih.
Iman la paling teruja bila nampak Siput Gonggong Sambal Mangga ni dalam kuali. Sebaik sahaja acara makan bermula, terus dibawanya sepinggan siput gonggong ke meja. Jika siput sedut ada topi, siput gonggong ni pulak ada duri yang perlu ditarik untuk mengeluarkan isinya yang gebu dan liut tu. Kalau tak jumpa durinya, ada lidi disediakan untuk mencucuk dan menarik keluar isi siput tu.
Kalau anda biasa jumpa Belut Paprik atau Sup Belut di Restoran Tomyam, Sajian Dari Dapur Ayahanda menampilkan hidangan Belut Cili Terung Pipit. Belutnya digoreng dahulu sebelum dimasukkan ke dalam masak lemak cili api bersama terung pipit dengan aroma daun limau purut.
Nampak sahaja Kulit Lembu Sambal Tahun ni, dah tahu keenakan rasanya. Rasa kuahnya berempah dan sedikit manis macam perapan sate, sedap dinikmati bersama nasi putih.
Atau, anda boleh juga makan lauk eksotik bersama Nasi Pelangi Senja. Seakan Nasi Hujan Panas namun ia berbeza dengan gabungan hirisan terung dan tomato cerry yang dipanggang.
Ketupat Nasi Daun Kelapa, Ketupat Daun Palas dan Lemang seakan membawakan nostalgia hari raya yang akan menjelma. Tiada siapa dapat menafikan, yang asli lebih diminati berbanding ketupat dan lemang segera.
Seperti kebanyakan bufet Ramadha, Sajian Dari Dapur Ayahanda turut menyediakan Kambing Golek. Bukan sekadar Kambing Golek ya, Ayam Golek pun ada.
Aneka lauk-pauk seperti Ikan Siakap Sambal, Ayam Pandan, Rendang Burung Puyuh dan Rendang Arnab (satu lagi menu eksotik), Peria Goreng, Sayur Masak Lemak, Udang Nestum, Paru Sambal, Ayam Masak Merah dan Ikan Masam Manis turut disajikan dari Dapur Ayahanda.
Pelbagai jenis sambal bagi mengelakkan amukan bagi mereka yang wajib makan ada sambal belacan, hahaha.
Kegemaran remaja purba, Telur Masin dan Ikan Kering.
Pelbagai pilihan Kerabu seperti Kerabu Taugeh, Kerabu Daging, Kerabu Kaki Ayam dan Kerabu Pedal Ayam.
Seafood On Ice menyajikan udang dan mussel dengan sos pilihan.
Goreng-gorengan seperti Popiah dan Keropok Lekor. Sk tertarik dengan Kuih Bom Hitam tu. Dohnya diperbuat dari beras pulut hitam dan disaluti pulak dengan bijan hitam. betul-betul macam bom ya rupa dia, tapi rasa dia sedap. Bolehlah dikatakan menu kuih tradisi yang di'eksotik'kan.
Penghilang dahaga selepas seharian berpuasa seperti jus buah seperti epal dan mangga, minuman kordial seperti kurma dan sirap bandung, juga minuman panas dari mesin kopi yang menawarkan latte, cappuchino dan espresso serta teh tarik yang ditarik dahulu sebelum dihulurkan kepada tetamu.
Pelbagai jenis rojak dan pecal. Bolehlah bancuh sendiri sos rojak yang disediakan dalam mangkuk besar tu, kemudian pilih bahan rojak anda sama ada nak jadi Rojak Petis atau Rojak Buah.
Bila tengok balang-balang berisi dodol dan kuih raya tradisional ni terus terimbas kenangan lama mengusik jiwa. Lagi-lagi bila ia disusun bersama tin biskut kedai runcit bercermin tu. Cuma kalau dekat kedai tu, kena pilih nak biskut apa, dekat sini, pilih aje nak apa, nak semua pun boleh, tak ada yang melarang.
Chocolate Fountain pastinya menjadi tarikan kanak-kanak. Eh, yang bukan kanak-kanak pun suka, hahaha. Tengok coklat dia licin jer menandakan nisbah coklat dan cecair yang digunakan 'perfecto'. Bolehlah nak celup buah atau mashmallow, Iman suka ni!
Puding dan Jeli aneka warna. Sk suka tekstur puding dan jelinya yang kenyal tu tandanya sukatan cecairnya tepat! Terdapat juga pelbagai jenis kek potong berkrim dan kuih tradisi yang dibalut atau dibungkus dengan daun pisang seperti Pulut Pagi dan Pulut Panggang.
Penggemar durian tentu seronok berbuka puasa di Fraser Place Puteri Harbour ni kerana anda boleh menikmati durian secara buffet tau. Cuma, tak boleh bawa masuk ke dalam restoran dan nikmati hanya di lobi sepuasnya yang anda mampu, hihi. Seronok pulak makan durian secara santai di meja khas yang disediakan.
Sajian Dari Dapur Ayahanda
📍 Swatches Restaurant, Fraser Place Puteri Harbour
🗓️ 27 Mac - 20 April 2023
🕡 6:30pm - 10:00pm
Beli awal untuk dapatkan potongan harga. Jualan Early Bird sehingga 26 Mac 2023
RM128 Dewasa (*selagi baucer masih ada)
Harga Biasa ;
RM158 Dewasa
RM88 Kanak-kanak (6-12 tahun) & Warga Emas (60 tahun ke atas)
Harga tertakluk kepada 6% SST
Untuk tempahan dan pertanyaan:
Lain dari yang lain, menu dia, eksotik. Sedap-sedap belaka... terliur dibuatnya..
ReplyDeleteSedap masakannya. Tentu tidak menyesal bagi mereka yang pertama kali mencuba, Nur.
DeleteRamainya menu sesedap
ReplyDeleteMana satu nak pilih
Sy pilih semua!
Delete