PUDING KASTARD BERKUAH UNTUK MAJLIS TAHLIL & DOA SELAMAT MENJELANG RAMADHAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
16

 Assalamualaikum WBT

HARI ini, berlangsung di pejabat, Majlis Tahlil dan Doa Selamat bagi menyambut ketibaan bulan Ramadhan, lusa.. insyaAllah. Seperti biasa, jika ada majlis-majlis macam ni, untuk jamuannya kami memilih pot luck. Serik melempeng pagi-pagi buta masa Pot Luck yang lepas, kali ni Sk memilih membuat Puding Kastard Berkuah yang boleh disediakan lebih awal, jadi taklah sampai termimpi-mimpi 'makanan tak siap', hahaha.


Salah satu sebab Sk pilih Puding Kastard Berkuah ni, semua bahannya memang ada dalam stok. Antaranya, tepung kastard cap bird's ni. Setiap kali tengok tepung jenama ni, mesti terbayang wajah Dato Chef Wan yang mengiklankannya sambil buat gaya mengepak. 


Sukat bahan.. Tepung kastard secawan


Gula 5 sudu besar


Air 5 cawan.. nisbah tepung dan air mesti sama banyak untuk dapatkan adunan yang tidak keras dan tidak juga lembik. Gula boleh kurangkan, ada yang suka tawar, bolehlah kurangkan 2 sudu gulanya. Kacau dulu tiga bahan ini sehingga tepung larut sempurna sebelum diletak atas api sederhana. Masukkan juga garam hujung sudu.


Bila dah kacau larut, warnanya kuning susu.


Sediakan bekas atau acuan kegemaran anda. Sk ni kan dulu meniaga, memang banyak ya bekas ni tersimpan dalam kabinet.


Masak adunan kastard atas api sederhana besar sambil dikacau guna hand whisk. Bila rasa adunan tu dah mula mengental, kecilkan sedikit apinya. Kacau terus jangan berhenti sampai adunan menjadi berkilat dan mula membuat letupan kecil.. plup.. plup.. kacau lagi dua tiga minit, kemudian tutup api dan terus cedok masuk dalam acuan. 


Dengan sukatan pertama tadi, Sk dapat 25 bekas sahaja, kawan-kawan ada 40 orang. Kesian pulak nanti ada yang tak dapat. Jadi, Sk bancuh lagi, baki tepung tu adalah dalam semangkuk kecil sebab tepung tu baki dari buat puding yang lepas. Kali ni dapat lagi 11 mangkuk, dapatlah 36 mangkuk semuanya.


Masak kuah susunya pula, Sk gunakan 2 tin susu cair, 2 tin air dan 12 sudu gula pasir. Ngam untuk 36 mangkuk puding tadi.


Fruit Cocktails ni pun memang ada dalam stok, masa beli tu, Sk baca isinya buah import sekali bila buka, local fruit. Nenas, betik, nata de coco dan adalah tiga ketul potongan ceri.


Masuk ajelah apa yang ada, ngam satu tin tu masuk sesudu sebekas.


Masukkan susu, sesenduk kecil, ngam jugak untuk 36 bekas. Senang nak bajet kalau nak buat lagi lain kali. Mujur jugaklah Sk terus masak susu tu dua tin.


Dah tuang susu, sejukkan suhu bilik, kemudian simpan dalam peti sejuk.


Kena cukai sebekas dengan Pak Inche, tu pun dia mintak lagi, Sk tak bagi, kesian dia. Sk janji, nanti buat lain la, hahaha. Pagi ni, terserempak Angah, dia sarapan kat kantin Kak Sab, Sk bagi sebekas. Masa jamuan, eh, teringin jugak, ambillah sebekas.. sebab macam tak sampai 35 pun yang datang yasinan, dia ada lebih.. uishhh.. sedapppp.. bini sapelah yang pandai sangat masak Puding Kastard ni ek.. hahahaha.. hahahaha.

Resepi penuh boleh tengok DI SINI.

Post a Comment

16Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Nampak sedap tu..kita failed buat apa2 puding or kuih...tapi kita nak cuba la

    ReplyDelete
  2. menu feveret gak ni , kak ana pun dah ada stok bahan nak buat untuk buka puasa nanti, In Syaa Allah selamat berpuasa SK :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah
    Selamat menyambut kedatangan ramadan

    ReplyDelete
  4. esok ada makan-makan kat pejabat selalunya dana rajin masak tapi entah takde mood lak nak masak apa-apa ni

    ReplyDelete
  5. Saya tengok pun nampak sedap. :D

    ReplyDelete
  6. sedappp ni mkn sejuk nyamann je tekak
    feberettt jga
    lamaa x mkn

    ReplyDelete
  7. Saya juga antara yg setia dengan Bird'd Custard.
    Teringat thn lepas jenuh mencari bila kebanyakan tempat habis stok.Cuba brand lain untuk buat biskut dahlia..Tapi tak sama hasilnya..Akhirnya baru teringat shopee..Alhamdulillah dapat stok..hihihi

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!