Assalamualaikum WBT
GARA-GARA kecur dengan Lempeng Daun Bawang Kak Amie dan Sambal Tumis Bilis kat Blog Puan Hazel semalam, maka terjadilah Lempeng dan Sambal Tumis Bilis di dapur Sk petang semalam untuk juadah berbuka 7 Ramadhan 1444H.
Bahan-bahan memang dah sedia ada, Sk mula memasak pun dah pukul 6. Tak nak masak awal nanti kecur awal, hahaha. Pukul 5.30 macam tu, Sk siapkan bancuhan lempeng, kemudian cuci dan rendam ikan bilis dulu. Bancuhan lempeng tu kata
Mak Cella, kena biarkan mesra sekurangnya setengah jam supaya elok biji-biji gandum tu mengembang.
Masak Sambal Ikan Bilis dulu sebelum melempeng. Puas hati dapat makan Sambal Ikan Bilis ni taklah teringat-ingat Sambal Tumis Bilis Puan Hazel, hihi. Tu pun sebenarnya tergoda jugak dengan
Sambal Sardin Suria Amanda tapi tekak lebih nak makan Sambal Bilis mungkin sebab dah nampak menu PH sebelum nampak menu SA.
Sk sukat secawan tepung gandum, secawan air, sepertiga cawan susu sejat, sebiji telur dan sedikit garam untuk adunan lempeng. Cuma Sk tak ada daun bawang macam Kak Amie, jadilah lempeng kosong aje. Tak perasan Sk makan berapa keping, tengok ada baki lagi empat keping, simpan dalam peti sejuk. Pak Inche tak makan lempeng lagipun semalam dia tak berbuka di rumah, ada jemputan berbuka di Grand Paragon Hotel.
Semalam, Fidah beritahu berat badan dia tak turun pun sepanjang 7 hari berpuasa ni. Sk tanya, minum air manis tak? Minum katanya.. Sk nasihat jangan minum air manis langsung kalau nak turunkan berat badan.. hurrrmmm.. tak padan nasihat orang, sendiri pun tak menahan, bancuh Teh O Panas lawan makan dengan lempeng. Bayangkan sajalah, lempeng cicah sambal tumis kemudian ko hirup pulak Teh O Panas.... nikmatttt beb! Tapi tu takpe, teringat-ingat Fidah cakap, tengok sirap macam sedap sangat.. dah Sk terbancuh air sirap pulak malam-malam buta... hahahahaha.
Sahur tadi, panaskan lempeng, sambal ikan bilis,
nasi goreng lebih sahur semalam, bancuh teh o dan nescafe o sorang secawan. Dekat rumah ni, tak payah nak beriya masak sahur, tak dihargai.Tapi, bila berbuka, penuh meja sampai tak muat, macam dialah terpaling puasa, hahahahaha.
Isshhh...iissshhh SK!
ReplyDeleteApa boleh buat, kuah asam pedas dah wassalam. Sardin tak ada. Ikan bilis pun habis.
Kalau tak, petang ni nak melempeng lagi.
Entah siapa yang salah menggoda selera lempeng cair..... penangan Mama Cella lah ni hihihiii.
bagus jugak kan kita share menu-menu berbuka puasa ni, boleh bagi idea dekat kawan-kawan lain nak masak apa..
ReplyDeletesaya masih gagal nak stop air manis puasa ni..mesti tergoda jugak budak2 rumah ni minum air berkarbonat setiap hari! hahahah
Kita sahur tadi Kak makan lempeng.. sibuk nau anak bujang minta.. makan dengan sambal sardin..
ReplyDeleteSedap jugak, yek. Buka posa makan lempeng, cicah sambal tumis ikan bilis. Saya pun nak cubalah berhenti minum air manis, hehe.. :D
ReplyDeletesedapnya kak.. kalau buat lempeng kelapa lagi ummpp ni
ReplyDeleteeh..eh...dia melempeng plak ha...Mak Pah ada sebut nak makan lempeng masa sahur...aihhh...bleh tahan ke nanti tu puasa sepanjang hari makan lempeng je..
ReplyDelete