MASAK TOMYAM SEDAP LETAK SUSU PEKAT MANIS

Seri Kandi Tanah Jauhar
4

 Assalamualaikum WBT

NAMPAKNYA sejak semalam, matahari mula memancar terik di Tanah Jauhar. Semoga tiada lagi hujan turun berhari-hari di bumi Johor. Walaupun bila hujan, sejuk, sedap tidur.. tapi terfikir pula dengan mereka-mereka yang terlibat dengan banjir. Antara daerah yang terjejas teruk ialah Kota Tinggi, Segamat, dan beberapa kampung di Kluang dan Batu Pahat. Tiba-tiba teringat apa khabarrnya Wak Warisan Petani, sebab dah seminggu tak nampak di blog. Semoga wak sekeluarga baik-baik sahaja di sana.


Rasa tak boleh blah sungguh bila semalam Pak Inche cadangkan lauk Sotong Masak Kari untuk makan malam. Baru malam sebelumnya, dua hari berturut-turut makan Kari Ayam, ni nak kari lagi??? Hahaha. Bila Sk cadangkan Sotong Paprik, Pak Inche terus setuju. Terus terfikir sedapnya jika ada Tomyam. Macam selalulah, Sk masak tomyam gunakan pes tomyam jenama Kung Thai.

Kali ini, atas cadangan Iman, Sk gantikan gula dengan susu pekat manis. Rasa dia jadi lemak-lemak manis tapi tidaklah sampai manis tomyam tu. Seimbanglah dengan rasa masam dan masinnya. Iman kata tengok di Tik Tok, hurmmm.. bonda dah tahu, cuma tak pernah praktikkan aje, hehehe. Bila tomyam dah siap, memasing datang dapur cuba try test tomyam bonda. Pak Inche kata, tambah sos ikan, haaa.. sebelum-sebelum ni tak pernah letak, adalah dalam 2 sudu kot Pak Inche letak sebab Sk ingatkan jangan letak banyak, risau masin nanti sebab Sk gunakan pes dan kiub tomyam yang dah ada garam, kan. 

Macam biasa, Sk guna RESEPI TOMYAM DI SINI, cuma gantikan gula dengan susu pekat dan ubah sikit cara. Yang lain sama aje  Sk masak Tomyam Campur, ada seafood, ayam dan cendawan. Masak lepas maghrib sebab tomyam ni sejenis masakan panas, kan. Kalau masak petang, nanti nak makan, dah sejuk pulak, jika dipanaskan, layu pulak cendawan dan rencah mengecut.

Tomyam Campur

Bahan-bahan :

1 batang serai, kerat dua, ketuk
1/2" halia hiris
1/2" lengkuas hiris
1 akar pokok ketumbar
1 liter air
1 kiub tomyam 
2 sudu pes tomyam jenama Kung Thai
Jus dari sebiji limau nipis besar penumbuk budak
Udang dan Sotong secukupnya
Isi ayam semangkuk kecil
1 bungkus kecil cendawan enoki
1/2 biji bawang holland dipotong baji
7 biji cili padi pecahkan
2 sudu sos ikan
1 sudu kecil susu pekat manis
2 senduk susu cair
1 biji tomato potong 4
Daun ketumbar

Cara-cara :

1. Didihkan air dalam periuk bersama serai, halia, lengkuas dan akar pokok ketumbar.

2. Masukkan kiub tomyam dan pes tomyam jenama Kung Thai, kacau hingga larut, biar mendidih.

3. Masukkan jus limau nipis, sos ikan, bawang holland dan cili padi.

4. Masukkan susu pekat manis dan susu cair, biar mendidih.

5. Masukkan udang dan sotong, biar udang dan sotong masak sekejap barulah masukkan tomato dan cendawan enoki.

6. Akhir sekali masukkan daun ketumbar. Hidangkan panas.

Kalau suka pedas, boleh lebihkan cili api, tapi kalau terlalu pedas nanti hilang nikmat nak hirup tomyam, hehehe.



Jumpa Sayur Pak Choy dalam esbox. Biasa yang sesuai, sayur kailan atau baby kailan, tapi gunalah apa yang ada. Sayur pun dah layu sebab dah seminggu Pak Inche beli kat pasar malam, lupa dah kewujudannya, hahaha. Yang ni, Sk cuma tumis bawang putih, masukkan isi ayam, masukkan sayur dan tuang sos tiram. Isi-isi ayam hasil kumpul bahagian ayam yang tak bertulang, ingatkan nanti senanglah kalau nak masak nasi goreng ke, mee goreng ke, tapi jadi rencah sayur dan masuk dalam tomyam pulak.


Rajin Pak Inche tolong semalam, ni dia masakkan telur dadar. Sibuk menanya mana tepung jagung, macam orang datang pulak. Ni tengok kat TT la tu, buat telur dadar letak tepung jagung, hahaha.  Guna telur dua biji aje tapi jadi besar dan gebu bila letak tepung jagung. Minyak menggoreng kena banyak untuk dapatkan telur dadar yang gebus gebas. Baki minyak tu la Sk buat tumis untuk masak sayur dan Sotong Paprik.


Tengah tumis cili nak masak sotong, Pak Inche datang pesan masukkan sos tiram la, sos ikan la.. teruslah Sk suruh dia pulak yang sambung masak. Sk dah siapkan bawang holland yang dipotong baji dan cili padi, tinggal campak jer la sambil Pak Inchenya masak tu. Tak kisahlah masak apa cara pun, janji makan... Kalau nak tengok resepi Sotong Paprik, boleh tengok KAT SINI.

Terharu kita Pak Inche tolong masak semalam, wak 😝
Burpppp! Alhamdulillah.

Post a Comment

4Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. kalah kedai tomyam ni..saya pula jenis yg tak suka kalau laki tolong nanti makin bersepah dapur walau hanya nak goreng telur dadar dikeluarkan semua jenis sudip pisau kuali periuk xtau la apa motifnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. setuju, redho ajelah kita. Kadang terberleter jugak dah macam mertua ngan menantu.

      Delete
  2. mia tak pernah lagi buat tomyam taruk susu cair dan susu pekat... tak pernah terfikir. kalau sedap, bolehlah nak cuba nanti..

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!