Assalamualaikum...
KARI dengan Sambal Belacan memang sukar dipisahkan ek. Kalau di rumah Sk ni, bila makan lauk kari, sambal belacan wajib ada. Kalau cili habis kena pergi kedai beli. Kena pastikan juga sambal belacan ada atas meja supaya tidak berlaku amukan macam syaiton sultan dalam filem Seniman Bujang Lapok, hahahaha.
Disebabkan semalam Sk masak kari, jadi Pak Inche dah pesan siap-siap supaya buat sambal belacan. Kari apa, nanti Sk cerita. Lupalah, patutnya buh entry masak kari dulu tadi, hihi. Berbalik kisah pesanan Pak Inche tu, Sk suruh Pak Inche yang buat sambal belacannya sebab Sk dah masakkan kari. Pak Inche kata, nanti dia buat Sambal Kak Wok. Fuyoh, pandai ke? Pak Inche senyum-senyum.
Nak buat sambal aje pun tapi dah macam nak kenduri. Lepas tu bising, tak jumpa cili kering padahal tertonggok tipuware berisi cili kering depan hidung. Tak tahan tengok berkecah, Sk datang jugak menolong. Urut dada Tarik nafas tengok gelagat laki, hahaha.. hampir jugak keluar perangai mak tiri.
Rupanya resepi Sambal Kak Wok diambil dari Blog Azie Kitchen. Terus Sk ingatkan Pak Inche, kalau dah ambil resepi kat situ, jangan lupa klik iklan.. baru berbaloi blogger kongsi resepi yang kita tak tahu bagaimana sukar beliau mendapatkan resepi terbaik demi pembaca. Dan, memang betul.. resepi sambal yang dikongsikan Kak Azie tidak mengecewakan. Walaupun pada mulanya Sk agak musykil jugak dengan penggunaan cili kering dalam sambal. Tu yang naik berkecah dapo tu dengan periuk belanganya nak merebus cili kering, hahaha. Bila baca resepi ni, terbayang pulak Pak Inche dok cucuk belacan dan bawang putih dengan garfu untuk dibakar pada api dapur, taat sungguh ya.
Resepi Sambal Nasi Kak Wok Yang Original
Bahan bahan:
15 tangkai cili kering - rebus & tos
10 tangkai cili merah
Segenggam cili padi kampung hijau - 30 tangkai
6 biji asam limau kasturi - buang biji
1 ibu jari belacan - bakar seketika
1 ulas bawang putih - bakar seketika
1/2 cawan cuka makan
1/2 cawan gula atau secukup rasa
1-2 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 sudu kecil aji no moto atau serbuk perasa
Cara cara:
1. Hiris halus semua cili padi dan cili merah. Tujuannya supaya ianya mudah hancur. Cili kering guna yang jenis berkilat, bukan yang kerinting
2. Cucuk belacan dengan menggunakan garfu dan bakar atas api seketika. Ulang yang sama untuk bakar bawang putih pula.
3. Kisar semua bahan di atas dengan menggunakan "pulse" sahaja. Jangan dikisar halus. Biar ada kasar kasar sedikit.
4. Akhir sekali, tuang ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit aji no moto, jika suka. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
5. Simpan dalam bekas bertutup dan masukkan dalam peti sejuk.
Nota:
Mesti ada lebih rasa manis.
Boleh disediakan lebih awal kerana rasanya akan menjadi lebih sedap setelah semua cili telah terjeruk di dalam gula dan cuka.
ada 9 permainan poker menarik di AJOQQ :D
ReplyDeleteayo segera bergabung dan dapatkan bonusnya :D
WA : +855969190856
Kalau masak kari haruslah ada sambal belacannya, baru kena gu dia. Ikan goreng jangam dilupa😁
ReplyDeleteSambal belacan pemangkin selera.
ReplyDeleteMacam mana nak diet
Sedapnyaaaaa.... sedapnyaaaa.... mcm nak cari nasi kak wok plak.. huiiih
ReplyDeletehahah excited nak buat sampai tak jumpa even depan hidung eh hehe
ReplyDeleteNampak sedap plak sambal nasi kak wok tu ha..nak cuba buat jugak la nanti
ReplyDeleteAre you in need of finance? we give out guarantee cash at 3% interest rate. Contact us on any kind of finance now: financialserviceoffer876@gmail.com whatsapp Number +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd
ReplyDelete