MAKAN-MAKAN SAMBIL JALAN-JALAN - Alam Sari Di Tanah Jauhar

MAKAN-MAKAN SAMBIL JALAN-JALAN

 Assalamualaikum... 

PAGI-PAGI lagi sebaik Pak Inche ke pejabat,  Sk dah mengajak Iman bersiap untuk keluar sarapan di WR Kopitiam,  Gelang Patah. Baru perasan sekarang ni dah keluar perangai arwah abah Sk dulu-dulu.  Pagi-pagi buta dah dipaksa bersiap kalau nak pergi ke mana-mana.  Maklumlah,  anak lima,  bilik airnya satu,  kalau lambat dikejut,  lambatlah jugak nak disiapkan anak seorang demi seorang.  Tapi,  Sk ni,  anak seorang,  bilik air dua,  pun rasa naknkeluar pagi-pagi, hahah..  kalau boleh nak sampai awal la dari orang lain,  tak mahu bersesak-sesak gitu. 


Penuh kereta depan kopitiam dan pelanggan pun boleh tahan ramai.  Kemahen ya,  mentanglah Pak Mail dah bagi naik kereta ramai-ramai,  duduk meja ramai-ramai..  meriah sangat. Yang penting,  patuh SOP. 

Kalau dulu, Sk gemar makan Lontong Kering ketika bersarapan,  sejak dua menjak ni,  Sk lebih suka Lontong Asli.  Dulu,  kita sebut Lontong aje,  itulah dia rupanya tapi sekarang dah ada Lontong Kering atau Lontong Darat dan dah ada Lontong Goreng juga.  Kalau sebut Lontong aje,  maknanya ada Kuah Lodeh.  Di WR Kopitiam,  lontong dimakan dengan sambal tumis,  ada tempat lain dimakan dengan sambal kacang yang katanya stail Singapura,  yang ini Sk kurang pasti betul atau tak sebab dalam family Sk sejak dulu,  lontong memang dimakan dengan kuah kacang atau kami panggil sambal cengeng.  Walaupun di WRK ni tak ada sambal kacang dicurah atas lontong tapi tetap tak mengecewakan sebab sambal tumisnya sedap.

Iman pulak nak makan Kacang Pool gara-gara tengok seseorang post di fb semalam.  Jadi,  bila dia nampak jer menu kacang pool,  terus teringat nak makan kacang pool pulak,  padahal selalunya dia suka makan lontong jugak.  Macam biasa,  kacang pool di mana-mana pun tak boleh lawan kacang pool haji.  Sk jamah sedikit, rasa kari pun ada. Tapi,  boleh laaa..  heheheh. 

Lepas makan, kami terus ke Aeon Tebrau.  Asalnya Iman mengajak ke Aeon Kulai yang lebih dekat dengan rumah tapi kalau ke Kulai,  maknanya dah dikira merentas daerah, jadi kami pilihlah Aeon yang sedaerah dengan kami walaupun lebih jauh sebenarnya,  huwa huwa huwa. 


Ingatkan tak ramai orang,  rupanya berpusu-pusu oi orang nak masuk,  huhu.  Mujurlah tak ramai sangat pun.  Layankan ajelah budak Iman window shopping  katanya. Masuk Padini nak cari kasut,  lepas scan dan periksa suhu, diberi sehelai glove untuk dipakai. Habis,  kalau customer pegang barang dua tangan,  camno? 


 Jumpa kasut yang dicari tapi semua saiz kecik,  tetiba ada saiz 10, tak boleh cuba pulak tu,  kalau tak muat,  boleh pulang dalam masa 14 hari.  Bandingkan dengan kaki,  memang tahu longgar,  tak kuasa la nak datang balik tukar,  hahaha. 


Lepas membeli dan membelah barang mak dia yang lebih..  (haruslahhhh) Iman kata nak makan kek sirap laici di Secret Recipe tapi tak ada pulak. Choc Indulgence pun dah lama tak makan jadi bolehlah,  takkanlah sampai nak hentak kaki tak dapat sirap laici kan.  


Hurmmm..  Pagi dah balun lontong,  boleh pulak ter-order Mee Kari Kuah Laksa ke apa nama menu ni. Ajak kongsi,  Iman tak minat makan mee.  Eh,  tak kongsi pun habis tau,  hahahah.  Sk,  pernah ke tak habis?  Kalau tak eat clean bukanlah namanya Sk,  huhuhu. Lepas makan,  terus balik laaa..   sampai rumah,  terus mandi,  gedebak gedebuk gedebak gedebuk,  ni baru laaaa pegang handphone..  

Nak lelap mata jap,  boleh? 



7 comments:

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih