MAKAN DI SELERA TRADISI KATERING PONTIAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum wbt

DAH bertahun teringin nak makan makanan hari raya di Selera Tradisi Katering yang terletak berhampiran Stesen Bas Pontian. Duluuuuuuu... Sk pernah makan semasa mereka berniaga di hadapan Hospital Pontian. Sk juga pernah makan di cawangannya di Bandar Kangkar Pulai yang telah pun ditutup. Ni zaman-zaman Iman masih sekolah.  Susah jugak nak selalu singgah makan di sini sebab Pak Inche tak makan masakan raya orang Johor. Ianya sebenarnya sangatlah tidak adil bagi Sk yang menerima apa sahaja hidangan hari raya dari sebelah utara sana. Tapi, malas la nak bergaduh pasal makan sebab di Johor ni, hari-hari pun boleh dapat makanan hari raya, hihihi.

Beberapa kali plan hari yang Pak Inche tak ada, kami nak ke sini, tapi kurang rajin dan rasa tak best sebab nak kena merentas daerah lain, haha. Jumaat lepas, nekad la nak kena jugak makan makanan raya Johor. Tapi, tulah, kecewanya selepas menempuh hampir sejam perjalanan, kami diberitahu, cuma ada burasak dan loi manakala ketupat cuma ada pukul 2 (petang). Haiii.. sampai lambat salah, sampai cepat pun salah. Dah terbayang-bayang sedapnya makan ketupat dengan sayur lodeh, sambal kacang dan serunding serta rendang daging. Tak ada rezeki.


Pesan lima biji burasak dan dua biji loi. Burasak atau loi tu, kalau tak habis boleh bungkus atau dipulangkan semula. Nanti masa bayar, beritahu berapa biji yang dimakan. Dah macam stail makan sate di Muar pulak. 

Seingat Sk, masa kecik-kecik dulu pun, kalau makan sate, mereka akan kira jumlah harga sate yang dimakan sahaja.
Sekarang ni, kalau makan otak-otak atau pepes la macam tu, kan. Bayar apa yang kita makan jer. 


Burasak dan loi dalam pinggan. Burasak ialah beras yang dimasak bersama santan sehingga separuh masak, dibungkus bentuk segiempat leper dalam daun pisang muda, kemudian direbus. Kaedah yang sama untuk menyediakan loi, tetapi menggunakan beras pulut dan dibentuk segitiga memanjang macam bumbung rumah, hihi.


Burasak paling sesuai digandingkan dengan Nasumeti atau Asam Pedas Ikan Parang. Dah lawankan dengan asam pedas lain pun, ikan parang jugak yang paling sedap.


Muka orang yang dah lama teringin nak makan Burasak dengan Asam Pedas. Tiga setengah keping burasak masuk perut cuma Iman kurang minat makan ikan parang pasal banyak tulang. Terpaksalah bonda tukang menghabiskan... 


Ek eleh.. macam tak biasa jadi kontraktor pembersihan ni, Sk oiii... hahahaha.



Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Amboi, muka banyak happy ye Iman :)
    Nanti2 bila sampai ke Pontian, nak cubalah burasak & loi ni...

    ReplyDelete
  2. Selamat menjamu selera makanan orang bugis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belah sepupu sy ramai bugis sebab mak atau pak dorang kahwin bugis.

      Delete
  3. Akk setiap tahun raya mknn bugis sentiasa ada..sbb jiran mak org bugis..tu yg sllu diaorg hntar tiap raya..bab buang duri ikn parang tu yg lemah sikit ..kann hihii

    ReplyDelete
  4. Cantiknya burasak! Pandai tangan yang membuatnya.
    Kita jumpa ikan parang seekor di pasar. Kita beli buat kuah laksa, campur dengan dua jenis ikan lain.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!