Assalamualaikum wbt
Sabtu lepas, India muncul juara Kejohanan Bawah 21 (B-21) Piala Sultan Johor edisi ke-10 selepas menewaskan Australia 5-4 menerusi penentuan penalti apabila kedua-dua pasukan terikat 1-1 pada aksi sebenar final di Stadium Hoki Taman Daya, Johor Bahru (sumber). Disebabkan dah tahu Sabtu tu final hoki dan Pak Inche akan keluar awal, jadi, pagi-pagi Sk dah merendam daging. Memang tak tanya dah pendapat Pak Inche, nak makan apa tengahari, masakkan aje Kari Daging dan dan Daging Kicap kegemaran dia. Untuk sarapan, Sk panggang sosej, buat telur hancur dan panaskan kacang pea dalam tin, makan dengan roti, malas pulak nak ambil gambar masa tu, hahaha.
Lengkap Kari Daging Sk dengan kentang dan tomato, taklah togel macam selalu. Maklumlah, mambang terbang jauh dari Lahad Datu. Orang di sanun, asyik jalan-jalan cari makan, jadi mambangnya pun bosan, hinggaplah dua tiga hari di Tanah Jauhar. Esok lusa, terbang semula la tu ke sanun. Maka, orang di sini, terpaksalah cari kedai makan ataupun singgah ke pasar malam, hahaha.
Kari Daging Hari Sabtu
Bahan-bahan :
300 gram daging dihiris nipis
1 biji ubi kentang dipotong kecil
1 biji tomato potong 4
1/2 labu bawang besar merah dimayang halus
3 ulas bawang putih dipecahkan
1/2" halia dihiris
3 sudu rempah kari daging
1/2 sudu serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
Sedikit minyak masak
Garam
Ajinomoto jika suka
Caranya :
1. Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga bersama bawang besar merah dan bawang putih serta halia.
2. Kemudian masukkan daun kari, kacau sikit. Kemudian masukkan rempah kari daging, serbuk cili dan serbuk kunyit. Tambah air secukupnya.
3. Tumis rempah hingga terbit minyak. Tambah air sedikit-sedikit setiap kali ia terbit minyak, biarkan rempah betul-betul masak kemudian masukkan daging dan ubi kentang. Biar merenih.
4. Tambahkan lagi air, jangan terlalu pekat atau cair.
5. Masukkan asam keping dan garam, biar mendidih dan merenih.
6. Akhir sekali, masukkan tomato dan tutup api.
Masakkan daging kicap sikit. Cuma hiris daging nipis-nipis, kemudian perap dengan kicap kayangan manis. Dah nak dekat nak makan tu, baru panaskan sikit minyak dalam kuali, kemudian goreng daging. Sekejap jer daging masak sebab cuma sikit dan kita hiris nipis, kan. Sk memang akan masak daging kicap ni cukup-cukup untuk Pak Inche jer.
Makan berdua aje, merpati dua sejoli la katakan. Tulah lauknya, nak goreng telur sayang, sebab tuari beli sampai RM6 sebekas yang 10 biji tu. Ramai yang merungut, kan... dahlah telur susah nak dapat, yang dijual pulak kemahen mahal. Bagi yang berniaga, terpaksalah beli terutama peniaga nasi lemak atau peniaga kek dan dessert yang memerlukan telur sebagai bahan utama dalam resepi mereka. Kakak Sk yang meniaga
Telur Pindang tu pun, kemahen susah nak dapatkan telur. Tu la yang Sk beli nasi lemak kat
Warung Rumah Flat pun tak ada telur. Lontong ada pulak telur. Nak marah-marah takut dahi pulak bertelur, hahahahaha.
Ada kari kambing, ada kicap kambing...eh, kambing masak kicap. Dua-dua saya suka! Lagilah kalau dihiris nipis, cepat jew kunyah, telan!
ReplyDeleteTu daging lembu Kak Amie. Penat sangat jalan2 cari makan ni nampaknya ðŸ¤
DeleteHamboi menantu mami kalau masak gulai kari memang pakej daging kicap ya..
ReplyDeleteNalla punya kalau goi sampai banjir ala nasi kandaq
Nak bagi anak mami senyum, banjir baru surrrr 🤣
DeleteMambang boleh terbang sana sinun. hehe...Berseri sikit kari ada tomato dan kentang. Tapi yang togel pun sedap dah. Sesekali manis bersemut why not kan.
ReplyDelete