SAMBAL TUMIS UDANG IBUKU SAYANG

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum wbt

SEMALAM petang, sebelum goreng ayam untuk masak kicap, Sk masukkan kain baju dalam mesin pengering. Bajunya dicuci dalam mesin sebelum keluar ke pejabat. Jadi, bila sampai rumah, tinggal keluarkan terus untuk dikeringkan.

Sambil goreng ayam, Sk vakum dan kemas rumah. Risau jugak sebenarnya takut terlupa sedang goreng ayam. Mujurlah rumah Sk ni setingkat dan lurus aje sampai belakang. Taklah kena naik turun tangga. Tapi, kena beringat juga sebab dulu pernah, didihkan air atas dapur nak buat telur separuh masak. Kemudian angkat keluar kain dari mesin nak jemur kat luar (masa tu belum ada dryer), dan entah apa-apa lagi dibuat. Masa lalu balik ke dapur, baru perasan api dapur menyala. Ya Allah, berderau darah, baru teringat ada didihkan air. Jenguk periuk, dah kering. Mujurrrrrr.....

 Eh... Lupa.. nak cerita pasal Sambal Tumis Udang sebenarnya, hahaha.


Semalam, ibu telefon, tanya, nak datang tak? Nak makan tak? Kalau nak datang, nak makan, ibu masak Telur Masak Lemak. Sk beritahu, datang, tapi, kalau tak masak pun tak apa sebab Sk dah makan nasi. Ibu kata, okey. Ehhh.. tak sampai sejam, telefon semula. Nak juga masak lemak telur. Haaa.. jangan kau larang. Selagi dikata tidak, selagi tu la nanti dia tanya. Tapi, bila sampai rumah Senai, lain pulak yang ada, hahaha.

Ibu kata, telur tu macam cair sangat nak masak lemak. Agaknya dah lama kot telur tu, tak tahulah. Jadi, ibu masak Sambal Udang. Cili memang dah siap kisar, kan. Tinggal rendam udang, tak lama pun lembutnya. Cuma, ibu kata, tak sempat nak belah kulit belakang. It's okay, mom!

Ibu Sk ni, jangan dilarang la nak buat kerja. Nak masak la.. nak kemas almari la.. nak jemur cadar la.. nak cuci kain, jemur kain, lipat kain.. memang tak boleh duduk diam, demam dia kalau tak buat kerja. Sk ada jugak baca satu artikel, otot manusia ni kena sentiasa bergerak, kalau tidak, ia akan mengecut. Jadi, biarkan la asalkan ibu sihat.


Tapi tulah, sedih. Sebenarnya, ibu tak macam dulu jugak. Tengoklah telur dadar ni, hangus. Ibu kata, lupa nak kecikkan api. Dulu-dulu eh, ibu takkan hidang telur macam ni. Telur dadar ibu cantik bulat tebal dan dipotong sama rata macam potongan kek kat kedai Secret Recipe tu. Ibu paling teliti la bab makan ni. Pinggan masing-masing kena kemas, nasi sebutir pun tak boleh jatuh ke luar pinggan kalau terjadi, siaplah korang. Kalau jatuh tu memang cepat-cepat pungut masuk mulut, naya laaa kalau ibu nampak, hahahaha.


Dah makan, dibungkuskan pulak lauk untuk menantu. Siap nasi eh.. nanti balik tak payah masak nasi dah katanya. Sk cakap, dah janji ngan Rizar nak masakkan Ayam Masak Kicap. Eh, bawakan jugak. Rezeki jangan ditolak, selagi kata tidak, selagi tulah dia suruh bawak.


Nampak Sambal Tumis Ikan Bilis Petai, lauk semalam kata ibu. Sk cakap, nak tapau ni, nak makan dengan lempeng. Jadi, pagi ni, melempenglah Sk, hehehehe.


Sambal Tumis Udang untuk menantu. Selera nampaknya Pak Inche makan sambal mak mertua dengan Ayam Masak Kicap.


Beras yang beli belum buka lagi sebab dah ada nasi dari Senai, hehehe. Eh, ngam pulak la nasi tu untuk dua orang makan. Alhamdulillah, semua dah wassalam dan tak ada yang terbuang.

Syukurrrr selalu.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Memang ngam padanan dia. Masak kicap ngan sambal udang. Mau bertambah² tuuu.

    ReplyDelete
  2. Selagi namanya emak kan...
    Apa saja dimakan teringat anaknya..
    Saya tak ingat ustaz mana yg pernah bg kuliah..
    Katanya kita dilarang makan dengan pelahap..Tapi kalau emak yang sudah tua masak dan hidang untuk kita makan..makan lah dengan pelahap kerana itu akan mengembirakan hati seorang ibu..
    Walllahu'alam..

    ReplyDelete
  3. Begitulah mak mak kan. Kalau boleh apa makanan anak menantu cucu semua nak dimasak dihidang ditapau. Daya tak daya belakang cerita. Alhamdulillah...rezeki jangan ditolak :)

    ReplyDelete
  4. Sayang ibu, kan SK.
    Memang betul, orang yang dah biasa buat kerja akan rasa sakit kalau asyik duduk berehat sahaja.
    Tu pasal emak kita, dilarang buat kerja nak juga jual pisang keladilah depan rumah (ada gerai), nak tanam ubilah. Katanya kalau tak buat kerja, badannya sakit-sakit.

    ReplyDelete
  5. SA pun buat sambal tumis Rabu lepas...ada campur petai la..Mak Pah request

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!