SPAGHETTI BOLOGNESE

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum wbt

DUA hari duduk rumah ni, rasa banyak giler makn. Kerjanya, makaaaaaan sajo! Sk syak, Sk dah kena syndrome 'bukan lapar tapi bosan'. Duduk sorang-sorang tak tahu apa nak buat lalu jadi lapar. Pulak tu dok bersandar ngadap tv, memang lapar laaa. Kalau kita mengadap handphone, kurang lapar kot sebab jari bergerak-gerak, kan. Ah, nanti lepas habis episod  drama 'Tiada Maaf Bagimu', tak mo dah terjebak dengan drama bersiri. Nanti asyik nak mengunyah aje.

Hari Khamis tuari, Sk tak sempat ke Senai. Imannya ngajak pergi cari karpet kat Giant Tampoi. Bukan dalam Giant tapi kat luar-luar tu, ada kedai karpet Pakistan. Iman nak bentang dalam bilik di kolej kediaman, jadi, kalau kawan-kawan datang bilik, taklah duduk atas lantai mozek yang keras kematu. Dah sudah, dengan Sk pun terjebak beli karpet sekali sebab murah. Karpet gebu tu, tiga helai RM100. Sk kata, nak satu aje, RM35 dia bagi. Kalau dua? RM65. Sk pujuk-pujuk lagi, 3 helai  RM90 laaa.. akhirnya dia setuju. Tak sangka karpet gebu tu murah, karpet Ikea yang bulu-bulu tu pun paling murah RM99 sehelai. Tapi, dah kenapa aku beli karpet sampai tiga helai??? 


Pasal tak datang Senai hari Khamis tu, jadi, Sk ke sana, Jumaat. Teringat nak masakkan Spaghetti Bolognese, boleh hantar kat Iman dan bawa ke Senai juga. Untuk Iman, Sk buat dua bekas, sebekas untuk dia, yang sebekas lagi, untuk kawan dia. Pandai-pandailah macam mana dorang nak berkongsi sebab tak tahu sama ada dorang suka atau tak makan sos bolognese tu. Kalau suka, lain kali bolehlah masakkan lebih. Pernah dulu, Iman gathering dengan kawan-kawan sekolah dia, dorang minta bawakan Spaghetti Bolognese yang bonda Iman masak, sedap tiada tandingan katanya, hahaha.


Yang ni bawa ke Senai. Suka Indah makan sampai bertambah. Kesian Izzat dah balik Ganu, kalau tak, boleh makan sama-sama. Macam selalulah, Sk ni kalau masak masakan barat, banyak mengelat ajer. Semua guna benda dalam tin, hahaha.

Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan Sos Bolognese:

2 sudu minyak zaitun (untuk menumis)
5 ulas bawang putih dicincang
1/2 labu bawang besar didadu
400 gram daging lembu kisar (boleh ganti ayam)
1 tin Sos Tradisi Prego
1 tin kecil puri tomato DuChef
1 sudu kecil lada hitam kisar
Sedikit garam

Cara Memasak :

1. Panaskan minyak zaitun, kemudian tumis bawang putih.

2. Masukkan daging kisar, kacau dan masak hingga ia berubah warna.

3. Masukkan bawang besar, biar seketika sehingga daging empuk dan sedikit kering.

4. Masukkan sos tradisi prego dan puri tomato, kacau sebati.

5. Masukkan serbuk lada hitam dan garam. Renihkan sos sebentar, tutup api.

Spaghetti : Didihkan air, masukkan minyak zaitun + minyak masak serta garam. Bila air mendidih, rebus spaghetti  mengikut arahan masa yang ditetapkan pada label bungkusan. Kemudian toskan dan gaul dengan sedikit margerin dan minyak masak semasa masih panas. Taburkan daun parsley cincang semasa menghidang.


Ni tinggalkan untuk Pak Inche. Pak Inche balik kerja manjang lapar. Ah, kalau tak balik kerja pun, asal nak tengah malam, ajak pergi makan tosei la, roti canai la. Sk jer yang malas nak layan, sebabnya malas nak sarung itu laaa.. ini laaa. Kita ompompuan bukan macam lelaki, pakai seluar pendek, pakai t-shirt, dah boleh keluar. Yang bagusnya Pak Inche ni, setakat 22 tahun kahwin ni, tak pandai lepak kedai mamak malam-malam dengan kawan-kawan. Kalau waktu kerja pergi mamak dengan kawan untuk sarapan jer la kot, tak pun petang-petang ngeteh. Tu pun sekarang kawan-kawan semua dah pencen, hehehehe.

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. meh la kat saya sekeping karpet tu..hahaha....
    betul la... pakai je yg dalam tin, bukan hari hari pun nak masak western ..
    Suami saya pun sekarang dah takde lepak malam, kalau ada pun mesti sebab ada discussion dengan budak qs. portnya pulak kat mamak pulai indah tu.

    ReplyDelete
  2. Kalau bolognese SK tak pernah tak mewah..penuh daging-dagingan..
    Kalau kawan Iman tak suka lagi saja sangat la..
    Mana nak cariiii

    ReplyDelete
  3. Amboi sekali beli 3 karpet.
    Untung kawan Iman dapat rasa spaghetti bolognese buatan Puan SK.
    Sayapun guna sos dalam botol. Tambah-tambah bahan dan air.

    ReplyDelete
  4. 3 RM90 lembut gebu mmg best tu

    ReplyDelete
  5. Kalaulah mambang boleh terbangkan satu tapau tu ke LD...memang habis licin kita kerjakan, lagilah kuahnya yang banyak penuh daging! Kita suka makan spaghetti dibanjiri kuah!

    ReplyDelete
  6. Pandai tawar menawar dapatlah murah. Haa boleh letak kat mana sesuai. Banyak masak spaghetti bolognese banyak dapat diagihkan tu. Pasti sedap sungguh bagai dikata sedap tiada tandingan.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!