Assalamualaikum wbt
SEJUK Tanah Jauhar pagi ini. Petang semalam hujan, pagi ini pun hujan. Dia punya sejuk tu, sampai lupa nak tekan suis kipas.. hehehe. Tapi tu la, bila sejuk, mata pun ikut kuyu. Terbayang enaknya kalau dapat menelentang macam tapak sulaiman, hahaha.
Masak Udang Sambal hari ahad. Masak tu sebab Pak Inche kena pergi kerja petang tu. Jadi, yang senangnya makan di rumah la. Iman kata, jangan letak petai, dia kan tak makan petai, tapi mak bapak pulak hantu petai, haha. Tapi, Pak Inche cuma makan petai dalam Sambal Udang aje. Masakan lain ada petai, dia kuranglah nak makan. Tak kena kat tekak dia gitu
Hari tu, memang makan satu lauk aje. Nak goreng telur, telur habis. Nak goreng ayam, ayam pun tak ada. Kalau ikutkan sebenarnya nak masak Ayam Sambal, tapi masa buka peti ais, baru perasan, ayam tinggal tiga ketul bahagian daging. Itu Sk simpan konon nak buat rencah goreng-goreng mee ke apa. Nampak pulak udang sekotak, jadi, itulah lauknya. Sangat-sangat sedap pulak rasa sambal udangnya hari tu, agaknya sebab lama tak makan kot, hahaha.
sini pon manjang je ujan.. kalo xkeje harusla pepagi lps subuh tarik selimut.. kihkih..
ReplyDeletesy pon xmkn petai.. blh geng ngn iman..
pantai timur ni pun hujan sentiasa dah orang kwsn rendah hati dah tenang risau banjir
ReplyDeletebesau2 udangnya tu puashati
uitt favourite ni..hihihi
ReplyDeleteJadilah ada satu lauk sedap. Saya pun makan petai dalam sambal je. Makan begitu je tak lalu. huhu..Benda kalau lama tak makan memang sedap kalau dapat makan.
ReplyDeleteMenyeluruh agaknya hujan ni..
ReplyDelete1 lauk lebih nikmat sebenarnya kan...
Baru la dapat menghayati..kannnðŸ¤
Kalau satu lauk mcm ni confirm licin sekali hadap je ni hihi ..
ReplyDeleteSini pun hujan 1-2 hari ni; kadang pagi, kadang petang...
Mesti pedas ni
ReplyDeleteSini pun hujan juga.. syejukk betholl..hahaha. sambal udang memang sedap. All time feveret kiteeee ðŸ¤
ReplyDeletepetai masak sambal mmg layan, sedapp....best, cuaca sejuk...
ReplyDeleteAduhai Iman. Kenapalah tolak petai. Kita sama Bonda dengan babah Iman, hantu petai!
ReplyDeleteSA plak memang suka la udang...tp tu la..SA sorang je makan..pas tu kalau buat sambal memang kena ada petai...baru sedap selera walau x makan petai tu..amik bau je
ReplyDelete