SAMBAL BANJAR VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DENGAN UBI REBUS

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum wbt

SELAIN dari menghantar kawan Iman ke Larkin Sentral tengahari semalam untuk pulang ke Jengka, di sebelah malam, dua orang lagi kawan Iman akan pulang ke Shah Alam. Ketiga-tiganya kali pertama datang ke Johor, caj tambang grab boleh tahan mahalnya. Faham-fahamlah, dah banyak berhabis persiapan memasuki U. Pak Inche kata, pergilah tolong hantarkan. Isk, kalau Pak Inche tak suruh pun, Sk hantarkan. 

Jadi, macam tak sempat jer kalau nak ke Senai lepas balik kerja, semalam. Cik Ani mesej, tanya, datang Senai tak, ajak makan Ubi Rebus dengan Sambal Banjar. Menarik bunyiknya, Sk kata, buatlah Jumaat. Rupanya, Jumaat (hari ni), Cik Ani nak balik Ganu. Macam tu, Sk ke Senai jugaklah semalam petang. Nanti ambil kawan Iman dari Senai saja la gitu.


Hari tu nampak Mak Ngah tayang ubi rebus tapi makan dengan sambal tumis. Ni, Sk makan dengan Sambal Banjar atau Sambal Lada Hijau. Kalau ikutkan, rupa nak sama macam Sambal Totok kan. Tak sama, sebab lada hijau ni dihiris berbanding Sambal Toto, ladanya ditumbuk. Mula ingatkan Cik Ani yang menyambal, rupanya, ibu, bertuah tol, hahaha.

Cara buat Sambal Banjar ni senang aje tapi bab nak menghiris lada tu la bercinta. Lada hijau dihiris nipis, bawang besar dihiris bulat, ikan bilis rendam untuk lembutkan, belacan dan garam serta sedikit air asam jawa. Semua bahan ni goreng sampai garing dengan minyak secukupnya sehingga semua bahan layu dan masak. Makan dengan nasi putih, goreng telur dadar jer pun dah boleh membocorkan periuk nasi tau 🤣


Sk tanya ibu, tak ada ke Sambal Tumis lebih-lebih. Ibu kata, ada dalam periuk. Haaa.. tu dia.. Sambal Tumis Bilis. Eh, yang ni lagi sedap dari Sambal Tumis Bilis Petai minggu lepas 😍😍😍

Ibu suruh ambil bawa balik. Oh, tak mahu Sk. Minggu lepas dah makan 8 keping lempeng, takkan nak melempeng lagi. Kalau badan jadi macam lempeng, okey juga. Takut jadi macam roti puri aje nanti 😂.


Makan ubi rebus dua versi la Sk semalam. Mula-mula dengan Sambal Banjar, kemudian bersambung pulak dengan Sambal Tumis Bilis. Berketul-ketul ubi masuk perut, hahahah. Lepas makan, tengok masih awal lagi, jadi fikir lebih baik balik rumah dulu mandi-manda sebelum ambil kawan Iman. Lagipun, traffic jammed kat persimpangan bertingkat Jalan Pontian tu sukar dijangka. Kalau dah sesak memang tak bergerak. Takut anak orang tak sempat sampai bus stand jer nanti, hehehehe.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. X acinyaaaa..umah mak cella ada ubi rebus..sini pun ada..korang pakat2 makan ubi rebus ke apa ni..kita dh la x boleh makan ubi...jeles!!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya makan ubi cicah sambal. Sambal banjar tu pertama kali VM tengok hehehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya ubi rebus cicah sambal. Okay balik kampung nak cari ubi jugaklah. Leceh jugak tu nak menghiris cili nipis nipis. Hihi..setiap minggu melempeng pulak kan...Sambal tumis makan dengan bihun pun sodap!

    ReplyDelete
  4. nampak dah berjangkit ubi rebus dari KL ke Tanah Jauhar hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya ubi rebus.. dengan sambal ketuk pun jalan..sebab malas nak menumis

    ReplyDelete
  6. Sambal banjar tu gaul dgn nasi panas-panas sedap tu SK ...bukan takat bocor periuk ni, kena beli beras stand by siap-siap kot 😂

    ReplyDelete
  7. Saya setuju dengan PH...sambal banjar gaul nasi panas🤭
    Musim lempeng dah beralih ke musim ubi kayu pulak yer🤣

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!