SOTONG MASAK KARI CAP O

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum wbt

MINGGU lepas, semua staf di pejabat Sk mendapat makluman, hari ahad, sehari sebelum cuti perayaan Deepavali (hari ini) merupakan hari Cuti Rehat Berjadual. Itu maknanya, suka tak suka, kami perlu memohon Cuti Rehat Tahunan atau Annual Leave. Mohon tak mohon pun, cuti tahun tetap akan ditolak dari aplikasi HRMS masing-masing. Redho sajalah walaupun Sk dan Naza tiada rancangan untuk mengambil cuti. Petang nanti Pak Inche bertugas lagi di Stadium Hoki Taman Daya manakala Iman ada kelas dalam talian, maknanya Sk kena duduk sajalah di rumah diam-diam 😆. 


Menu tengahari semalam, Sotong Masak Kari Cap O. Mula cakap dengan Pak Inche, nak beli lauk aje dan masak nasi tapi lepas sarapan rasa macam lebih baiklah masak. Sayang pulak duit, hahaha. Amboi, kalau giliran sendiri yang belanja, sanggup kau masak ya, Sk. Tu takpa, siap gunting dan rebus cili kering nak buat stok Pes Cili. Lepas tu, nak masak kari, baru sedar bawang dah habis Sk kisar semua dengan cili. Tahulah kan, Sk memang akan kisar cili dan bawang sekaligus sebab tak pandai nak sukat asing-asing. Jadi, nak masak Kari Sotong ni, Sk guna jer Pes Cili dan Bawang yang dah siap.

Sotong Masak Kari Cap O

Bahan-bahan :

3 ekor sotong saiz sederhana
2 sudu besar Pes Cili dan Bawang
Sedikit halia
1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Sedikit minyak masak untuk menumis
1 tangkai daun kari
1 peket kecil Rempah Kari Udang/ Ketam Cap O (25 gram)
1/2 cawan air
1 keping asam gelugor
1 biji tomato potong 4

Cara-cara :

1. Panaskan minyak masak, masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang sekejap. Kemudian masukkan daun kari, kacau sebentar.

2. Masukkan Pes Cili dan Bawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Kacau sekejap hingga terbit minyak.

3. Masukkan rempah kari, tambah air sedikit-sedikit sambil menumis hingga pecah minyak. 

4. Bila rempah telah sebati, masukkan sotong dan sedikit air, kacau hingga sotong masak.

5. Akhir sekali, masukkan asam gelugor dan tomato.


Rempah Kari Cap O yang Sk gunakan dalam masakan ni. Setiap kali balik Kuala Ketil atau kawan Sk balik ke Baling, mesti nak beli rempah kari cap o ni 😍😍😍. Oh, takkan kari sotong aje, kan. Sk gorenglah ayam dan papadom.. macam makan nasi daun pisang ko pergi diaaaa!
🤣🤣🤣

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Istimewa sungguh rempah kari cap O ye SK.

    ReplyDelete
  2. Eh kiter tringin nak cuba la rempah kari cap O ni...nak check jap lagi kat shopee ada x...

    ReplyDelete
  3. Hehe ingatkan taknak keluar makan seorang rupanya taknak keluarga duit.
    Kalau saya pula fikir berbaloi atau tidak keluar seorang kalau sekadar makan luar. Jenis hendak cepat-cepat balik rumah.

    ReplyDelete
  4. Rempah cap O ni memang sedap kan ;)

    ReplyDelete
  5. Saya baca tajuknya Sotong Masak Kari Capo...puas dok fikir sotong tu capo apa🤣

    ReplyDelete
  6. Pekat memikat sungguh kuah kari tu kak. Hasil kari serbuk kari cap O betul betul sedap ooOOO ...

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!