MAKAN SATE ROSLE & BIHUN HAILAM DI JENG KUAN BATU PAHAT

Seri Kandi Tanah Jauhar
6

 Assalamualaikum wbt

BELUM habis lagi ya, cerita JJCM sempena cuti Hari Malaysia.. hehehe.

Disebabkan masih kenyang lagi makan nasi lemak dan minum coconut shake di Klebang Coconut Shake Melaka, sampai di Muar, kami hanya tapau Nasi Beriani King. Tapi, memang pun kena tapau kerana terkini, Beriani King Muar hanya membuat jualan secara bungkus sahaja dan tiada meja makan disediakan. Dari Muar, kami ikut jalan kampung sehinggalah sampai ke Batu Pahat, Pak Inche kata, nak tengok, gerai sate di Restoran Jeng Kuan tu, dah buka atau belum. Kat situ, awal sangat sampai, belum buka. Lewat sampai, dah habis, hehehe.

Sepanjang jalan berzikir agar gerai sate dah dibuka dan ada sate usus. Sampai jer depan restoran, dah macam budak kecik nampak mainan tikam-tikam bila nampak wak sedang mengipas sate, tapi guna kipas elektrik la, hahahaha.


Sate daging, sate babat dan sate usus. Susah nak dapat sate usus ni, kalau di JB melambak sate babat. Kat sini pun, kalau lambat sikit tak dapat nak menolong.

     

 Jeng Kuan yang bermaksud jeti ni memang popular di Batu Pahat sejak dari zaman tok nenek dulu dengan hidangan masakan cina terutama Mee Hailam. Bila Sk post di fb, ada komen rakan yang mendakwa sejak kecil pun dah dibawa ayah mereka makan di sini. Tapi, duluuuuuuuuuuu.. Sk pernah datang makan seafood di sini, tak menepati selera kami. Kawan Sk orang BP beritahu, kebanyakan yang datang sini nak makan mee hailam jer. Oh, tengok balik post lama, harga makanan cuma naik antara RM2 hingga RM3 sahaja selepas 7 tahun, hehehe.


Gerai Sate Rosle ni berada di bahagian restoran terbuka. Dari pengalaman Sk, kebanyakan penjual sate di Batu Pahat, menggunakan lidi daun kelapa untuk menyucuk sate. Ketupatnya juga bukan ketupat segera.  Kami pesan sate usus dan sate daging sahaja. Sedap ramuan satenya, lagi best, lidi sate boleh dilentur masuk dalam kuah kacang. Kuah kacang pun sedap, makan sate di sini tak pernah mengecewakan.


Sk dan Pak Inche pesan Bihun Hailam, Iman pula nak makan Nasi Goreng. Tak lama menunggu semua pesanan telah dihidang. Mungkin sebab orang belum ramai lagi. Tengok gambar ni, rasa macam nak 'repeat' pulak, hahahaha.

Sate Usus 20 cucuk
Sate Daging 15 cucuk
Ketupat 2 biji
RM37.00

Bihun Hailam 2 pinggan
Nasi Goreng 1 pinggan
Jus Markisa 3 gelas
Sirap Bandung 1 gelas
RM37.00

Restoran Jeng Kuan/ Sate Rosle

Jalan Shahbandar, Muara Sungai Batu Pahat,
83000 Batu Pahat, Johor

Buka setiap hari kecuali Jumaat
12 tengahari hingga 9 malam

No Telefon : 014-337 5833

Post a Comment

6Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. wah teringat2 kesedapan sate kat situ... setiap kali miting kat BP memang selalu cuba nasib..doa sepanjang jalan agar kedai sate tu bukak..hihi

    ReplyDelete
  2. Uishh..ini kalau lambat habis boleh menangis ni. Rare betul. Kedai sedap memang tulah jadi tumpuan ramai. ketupat daun siap tu.

    ReplyDelete
  3. Aduh...sedapnya sate usus dan babat...Kalau tempat saya usus tu dipanggil perut muda/perut panjang...
    babat dipanggil perut ja..terliur..terliur..terliur

    ReplyDelete
  4. Aduhai, terliur tengok sate tu! Autentik sangat… guna lidi daun kelapa, ketupat anyam 🤤🤤🤤

    ReplyDelete
  5. Jamam dulu2 kalau ke bp memang cari jeng kuan lah

    ReplyDelete
  6. Menduga la entry dia kali ni...sedapnya satay tu..dh la SA tengah craving satay ha...

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!