PULUT KUNING TANDA KESYUKURAN - Alam Sari Di Tanah Jauhar

PULUT KUNING TANDA KESYUKURAN

 Assalamualaikum... 

BELUM dapat move on lagi dari sambutan ulangtahun perkahwinan yang ke 21 semalam. Biasanya, setiap kali tiba tarikh 30 Januari akan ada agenda makan-makan tiga beranak di restoran sama ada Seafood Restaurant atau Western tapi tahun ini memandangkan kita dalam tempoh PKP dan tidak dibenarkan makan di luar, hanya pada pagi semalam Sk ambil keputusan untuk jemput ibu, family Angah dan family Cik Ani datang ke rumah. Tapi, dorang terkejut juga sebab ada pulut kuning berhias, eh.. sempat pulak tempah, kata kakak Sk, hahaha. Sk ni memang jenis yang suka buat kerja last minit, nak buat keputusan pun last minit. Tak suka merancang sebab nanti hati tak tenteram sampai susah nak tidur malam.


Tapi, Pulut Kuning ini sebenarnya Sk dah booking slotnya sejak akhir tahun lepas lagi.. hihi. Kagum dengan kegigihan seorang adik yang dulu merupakan staf di syarikat Sk bekerja. Namun kini memilih berkecimpung dalam bidang 'oil and gas'. Selain memasak pelbagai menu, beliau juga mengambil tempahan kek dan menjahit, terror tak terror la, orangnya kecik molek tapi punya semangat juang yang tinggi. Dah lama Sk teringin nak merasa pulut kuning beliau dan semalam ia menjadi kenyataan. Pulut kuningnya bukan sahaja sedap dan cantik tapi terasa keaslian resepi yang digunakan.


Gandingannya, Rendang Daging yang Sk sediakan sendiri. Dua kilo daging segar yang Pak Inche beli dari Pasaraya NSK tu, SK kerjakan seorang-seorang sebab Iman sibuk study untuk peperiksaan secara online yang berlangsung dalam dua tiga minggu ni. Alah, sekejap aje hiris dua kilo daging, lepas siap hiris, Sk cuci dan toskan sebelum simpan dalam peti ais. Pagi semalam, Sk rendam dulu untuk melembutkan daging sambil menyiapkan rempah rendang. Sk cuma gunakan cili kering, bawang besar merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai sebagai bumbunya. Yang penting, santannya segar dari kelapa parut yang dibeli di kedai. Sk seriklah nak guna santan siap perah tu, dah dua tiga kali bila nak digunakan baunya seakan basi. Disebabkan Pak Inche tak suka hirisan daun kunyit dalam rendang, jadi Sk cuma siat-siat sahaja sebelum dimasukkan dalam kuali. Tengah masak rendang baru teringat kerisek, nasib baik ada stok kerisek jenama Rasaku, selamattttt.. hihi.


Kalau ada pulut, haruslah ada telur rebus. Ni pun kebetulan hari tu Pak Inche beli telur di Mydin. 
Sebab tengok telur ada sepapan, jadi Sk rebus doblas biji, hihi. Cakap pasal telur, kepala bunga telur masa majlis perkahwinan kami 21 tahun dulu, masih ada lagi tau. Haaa.. tu nanti Sk ambil gambar post dalam Wordless Wednesday la... hahahahaha.


Selain pulut kuning, Sk order jugak sate seperti hari jadi Iman tuari sebab Cik Ani kata tak puas makan sate. Bagus jugak Cik Ani cakap, sebab Sk memang tak ada idea dah nak beli makanan apa untuk jamu orang. Cuma tulah, satenya sampai lambat, terus dihidang sehingga terlupa nak ambil gambar, jadi bayang-bayangkan sajalah ya.  Haa.. sekarang memang main order jer apa nak makan, masak jangan disuruh, memang tak larat dah. Rendang tu pun nasib baiklah main campak aje semua dalam kuali, lagipun parah jugak tu nak membayo kalau pakai order jugak, hahahaha. Harapnya semua tetamu pulang dengan perut kenyang. La ni ajak Iman diet dulu sepanjang bulan Februari, nanti bulan Mac nak celebrate hari jadi nenek pulak katanya, hihi. 

InsyaAllahhhh.








10 comments:

  1. Sedapnya Kak.. baru ni dapat juga makan pulut..
    Kalau tak PKP mesti Mak Inche dah ke Todak kan hehehe

    ReplyDelete
  2. cantik & kemasnya kejadian pulut kuning tu kak. kagum sungguhlah dengan tuan yg buat tu hehehe

    ReplyDelete
  3. rajinnyer.. usaha tangga pulut kuning tuuh

    ReplyDelete
  4. Suka tengok pulit kuning tapi x boleh makan...Happy annivesary SK

    ReplyDelete
  5. Sedapnya pulut makan dgn rendang daging.. happy anniversary kak!!

    ReplyDelete
  6. Teringin pulak makan pulut.. cantik dekorasi tuh... Ok.. selamat berdiet.. saya pun diet.. tapi tak ketad.. haha.. sempena bulan 3 nanti birthday diri sendiri

    ReplyDelete
  7. Rendang tu macam terbau sampai sini la SK.. Pulutt.. Harus lah saya terliure. Macam nak masak pulut juga la esok.. Sat, nak pi rendam pulut.. Hihihi

    ReplyDelete
  8. Nampak menyelerakan pulut kuning ngan rendang tu happy anniversary kak

    ReplyDelete
  9. Ayo bergabung di IONQQ dan nikmati deposit/withdraw yang cepat tanpa harus menunggu lama
    IONQQ menyedikaan bonus rollingan 0.3% dan referral 20%
    Ayo segera bergabung bersma kami
    WA : +855 1537 3217

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih