Assalamualaikum...
MINUMAN kegemaran Mak Inche dan Pak Inche tapi bukan Iman, hihi. Kiranya minuman untuk orang tualah kot. Iman tak suka sebab biji-biji dalam buah markisa tu la. Kalau jus buah naga tu pun dia tak suka angkara cinta biji-biji tu.
Seronok mengerjakan dua kilo buah markisa yang Sk beli dari kawan lama masa bekerja dengan sebuah private college dulu. Kawan Sk tu kini dah jadi bos tadika dan dah ada kebun markisa. Sekilo RM5 dan fresh buahnya. Bila buah fresh isinya memang sungguh juicy.
Jus Markisa
2 kilo buah markisa
1/2 kilo gula
Cara-cara :
1. Belah buah markisa dan keluarkan isinya, masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
3. Renihkan sebentar, tutup api.
4. Sejukkan pada suhu bilik sebelum disimpan dalam peti sejuk.
5. Cedok dua tiga sudu ke dalam gelas dan bancuh dengan air sebelum dinikmati panas atau sejuk.
apa khasiat jus ni ?
ReplyDeleteperghh buat sendiri eh... kita slalu minum yg ready made je heheh
ReplyDeleteYeah... LeYa pun memang selalu juga buat Jus Markisa ni. Kat dapur pun ada lagi buahnya... Jiran-jiran kat sini yang tanam banyak bagi..
ReplyDeleteWkmsalam
ReplyDeleteDulu wak tanam pokok markisa ni
Jadi selalulah buat jus
tapi wak tapis bijinya.
Owh... Kena masak dulu yer.. Saya ingatkan bancuh gitu2 jer.. Hihihi
ReplyDeleteSedap..sy pun suka buah nie..
ReplyDeleteTak pernah minum lagi, rasa dia macam mana ya?
ReplyDeleteTerasa-rasa kat tekak kita air markisa tu, suka sangat!!!
ReplyDeletesuka sagt minum jus buah ni. menyihatkan n menyelerakan.
ReplyDeleteSaya penggemar markisa, selalu makan gitu jer atau campur dalam air teh o.
ReplyDeleteBiasa makan buah tu terus je tulah memang banyak biji-biji dia
ReplyDelete
ReplyDeletepermainan poker dengan pelayanan CS yang ramah dan terbaik hanya di IONQQ :D
WA: +855 1537 3217
x penah mkn buah markisa fresh... yg air heaven & earth tu ada.. hihi
ReplyDeleterindunya markisa johor. rasanya kat kedah takda ayaq lagu ni. haha
ReplyDelete