SUP TULANG NOXXA - Alam Sari Di Tanah Jauhar

SUP TULANG NOXXA

 Assalamualaikum...

HUJAN masih turun.. hari-hari rasa sejuk. Bila sejuk yang sedapnya tidur tapi yang tak sedapnya asyik nak bangun buang air, pundi kenC cepat penuh la musim-musim hujan ni. Terbayang kesukaran mereka yang ditimpa musibah banjjr, semoga Allah swt akan menggantikan kehilangan ini dengan sesuatu yang lebih baik, Amiiinnnn.

Seperti dijangka, petang semalam, Perdana Menteri TSMY telah mengumumkan PKP 2.0 di beberapa buah negeri termasuklah JDT tercinta. Makanya pening lagilah kepala-kepala kami yang bekerja dalam bidang pendidikan di bawah Jabatan Kemahiran Malaysia ni. Penat mengatur dan menyusun jadual akhirnya semua terpaksa dibatalkan begitu sahaja.

Semalam, Sk ambil cuti kecemasan. Padahal, pagi tu dah siap berpakaian nak ke pejabat. Bukan saja siap berpakaian, bekal sarapan semua dah siap tapi bila nak keluar tu rasa macam tak nak pergi kerja. Sebabnya badan rasa tak sedap, hati pun rasa tak sedap. Ditambah lagi, pagi semalam Iman ada ujian 'Stop Motion' yang dia kata, semua kawan-kawan dia ada orang teman. Kesian pulak, takkan nak suruh kucing teman? Jadi, Sk cakap dengan Pak Inche, mungkin Sk masuk kerja lewat sikit lepas Iman habis ujian stop motion tu. Lepas tu fikir-fikir, ambil cuti teruslah, huhuhu.


Lauk yang Sk masak petang semalam untuk makan malam. Tengahari tak masak, cuma beli Nasi Ayam Penyet DI SINI, hahaha.. adeh, malas memasak dan malas nak keluar cari makanan. Sup tulang ni pun pakkal jer la dah berjanji lagipun nak masak pun tak susah, pakai campak baling jer semua dalam periuk, lepas tu layan drama bersiri Angkara Cinta... errr.. ada ke yang layan drama tu, hihihi.

Sup Tulang Noxxa Sk

1 kilogram tulang lembu tempatan
1 bawang besar dipotong baji
5 ulas bawang putih diketuk
2" halia dihiris 
1 bungkus sup bunjut tulang
2 tangkai daun sup
1 kiub pati lembu
Air secukupnya

Cara-cara :

1. Masukkan tulang, bawang besar, bawang putih, halia dan sup bunjut ke dalam periuk noxxa. Masukkan air paras tulang sahaja, Setkan HP 60, laraskan butang pada pressure, tekan on.

2. Selesai HP, tukar mode stir fry, masukkan bahagian tangkai daun sup, kiub pati lembu, garam secukup rasa, masak sehingga mendidih, siapppp!

3. Taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup semasa menghidang.




9 comments:

  1. Aduhh.. lama tak masak tulang ni, ingat kang nak cari tulang laa barang 3 kilo, buat simpan stok.. sedapnya kak, hirup pepanas curah smabal kicap...

    ReplyDelete
  2. samalah kita semalam EL... hehehe... sedap mkn sup time hujan² camni

    ReplyDelete
  3. Lama dah tak masak sup tulang. Kena cari tulang nampak gayanya lepas ni. Hihihi

    ReplyDelete
  4. Sedap pulak tengok sup tu petang2 ni. Saya sampai la ni masih takut nak gun PC.. Ada tapi dok jadi tukun. Bila nak. Masak sup guna rice cooker. Hihihi

    ReplyDelete
  5. Mengancam betul rupa sup tulang SK ��

    ReplyDelete
  6. first time dgr nama tulang noxxa ni

    ReplyDelete
  7. Bibik Noxxa ni mmg efficient kan SK? Selalu kalau dia masak, menjadi je semuanya ahaks!

    ReplyDelete
  8. Time hujan begini, hirupsup tulang panas-panas memang sedap!
    Tambah mee hoon dengan sambal kicap...walllaaahhh!

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih