Assalamualaikum...
ADA ke peminat peria kat sini.
Siapa sangka sayur peria yang pahit kini telah dikomersialkan menjadi kerepek peria. Dihiris nipis bulat-bulat, digaul dengan tepung bestari dan digoreng rangup. Bijak betul orang yang mencipta resepi tu. Kalau dipatternkan tu boleh kaya, orang lain semua tak boleh cari makan dah 😂
Oh ya, cakap pasal sayur peria ni, antara sayur yang menjadi kegemaran Sk tapi sepanjang doploh tahun kahwin ini kali pertama beli. Hah, selalu makan kat kedai aje atau makan di rumah mak. Ni beli sebab dengar nasihat doctor, suruh makan sayur peria untuk kurangkan bacaan gula dalam darah tapi rupanya penakut pahit, hahaha. Dapatlah Sk membedal sorang-sorang.
Senang jer masak sayur peria ni. Cuma tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan cili hidup, kemudian masukkan hirisan peria, goreng kilas, letak garam sikit, siappp!
Geng sayur peria, kari ikan bendi banyak, ikan goreng dan sambal belacan. Hampir selesai nak goreng ikan, gas habis, hahahaha.. selamat dah siap semua. Dapatlah makan ikan goreng dengan gulai, syukur Alhamdulillah.
sambal belacan dgn ikan goreng tu nampak tempting
ReplyDeleteAllahu... lauk pauknya semua menyelerakan. Tengok sambal belacan dengan ikan goreng tu, terus terlupa rasa pahit peria.
ReplyDeleteMasaklah lauk gajah hatimau pun kan... Kalau dah pak. Inche tu org Kedah wajib ada ikan gorwng la kan... Hihihi
ReplyDeleteIkan isi goreng cicah sambal belacan sedap SK oiii...
saya bukan peminat keria...dalam kepala rasa macam sayur pahit aje..haha
ReplyDelete