NASI LEMAK AYAM GORENG PERMINTAAN BERBUKA PUASA HARI KE 20 - Alam Sari Di Tanah Jauhar

NASI LEMAK AYAM GORENG PERMINTAAN BERBUKA PUASA HARI KE 20

 Assalamualaikum...

BILA Pak Inche buat permintaan nak makan Nasi Lemak untuk berbuka puasa pada hari ahad lepas, Sk terus sahaja bersetuju. Stok cili dan bawang kisar masih banyak, terbayang pulak sedapnya nasi lemak dengan Sambal Sotong. Masa ke pasar di tepi Sungai Pontian hari tu, ada beli anak-anak sotong, jadi Sk pesan pada Iman supaya rendamkan sotong tu, nanti balik kerja bolehlah terus memasak.

Kononnya beli sotong ni nak masak Baby Squid Honey tapi yang terjadinya sambal sotong, hehe. Tak apa, ada lagi separuh baby squid ni, tak tahulah nanti sama ada jadi masak madu atau masak hitam, kih kih kih. Penat jugak berdiri depan sinki menyiang sotong kecik-kecik ni tapi hasilnya amat berbaloi, terasa sedap betul sambal nasi lemak Sk hari tu, erkk!


Telur Lenggang tentulah wajib setiap kali memasak nasi lemak. Boleh jadi amukan ni kalau tak ada atas meja, hihi. Tapi, belum pernah lagilah tak ada, jadi tak tahulah ada amukan atau tidaknya, hihi. 


Pak Inche perap ayam dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk kari, nak makan nasi lemak dengan ayam goreng pulak. Jarang-jarang kami makan nasi lemak ada ayam goreng ni.


Nasi lemak yang cukup gengnya. Sk pesan beli timun jepun sebab suka lebih rangup dan tak berair macam timun biasa tu. Kacang tanah goreng baki yang masak nasi lemak cukup korum hari tu. SK jer yang suka makan nasi lemak ada kacang goreng ni.. tu yang susah nak habis padahal bukan banyak pun menggorengnya.


Masak nasi lemak memang senang tapi banyak cekadak. Alaaa.. sendiri yang malas sebenonya, hahaha.


Tunggu azan... hurmmm..tertelan ailio pulak tengok gambar. Abaikan sudu tercampak kat tepi pinggan tu, haha.


Tak sahlah kalau tak pergi pasar Ramadhan kan.. Kuih yang dibeli pun kuih yang sama aje.. Nona Manissssssssssss.. sedappp!


Seri Muka.. yang ni tengik oh.. santan tengik agaknya. Mula masuk mulut rasa sedap lepas tu terus rasa tengik.. jadinya tak sedap sudah. 


Seri Muka lagi??? Nasib yang ni sedap... Sk pernah la jugak buat kuih seri muka ni, tapi tahulah, sekali dua buat lepas tu males.


Tako pulak.. hurmm... perasan tak Pak Inche asal beli kuih aje kaler hijau, hahahaha. Dan ini semua jenis kuih yang hampir hari-hari dibelinya tak kiralah kalau pergi pasar ramadhan atau pasar malam.



6 comments:

  1. alahai..nak suggest la kat abah SA buat nasi lemak untuk berbuka..dah tak reti nak masak apa kan...

    ReplyDelete
  2. Samalah SA... dah tak ada idea nak masak apa untuk buka puasa... tapi nak masak nasi lemak ikan bilis pulak takde....

    ReplyDelete
  3. Sama dengan pak inche, kuih wajib dibeli tak kira la bazaar ramadhan ke pasar malam ke pasar tani ke. Memang wajib hahaha.

    ReplyDelete
  4. hahahah mmg tul2 tema kuih hijau... sedapnyaaa... lambat lagi nak berbuka ni

    ReplyDelete
  5. AJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong, bandar66, perang bacarat dan capsa :)
    ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
    AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)
    WA;+855969190856

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih