Rendang Ayam Cili Padi by @mira.sofia.saufi
INGREDIENTS:
1. Ayam (Dipotong Kecil)
2. Bahan Kisar
3. 2 Bawang*
4. 3 Bawang Putih*
5. 3 Batang Serai*
6. 1 Halia*
7. 1 Lengkuas*
8. 1 Kunyit Hidup*
9. 1 Cawan Cili Api Kampung*
10. Bahan Lain
11. 1 Kotak Santan Ayam Brand 200ml
12. 2 Sudu Besar Kerisik
13. 1 Daun Limau Purut
14. Daun Kunyit
15. 1 Asam Keping
16. Gula & Garam Secukupnya
PREPARATION:
1. Kisar halus bahan2 bertanda * dan tumiskan sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam, gula & garam secukupnya. Biarkan ayam kecut sedikit sebelum
dimasukkan santan.
3. Setelah santan dimasukkan, biarkan sehingga kering sedikit. Masukkan kerisik dan
asam keping. Biarkan sehingga ayam masak.
4. Setelah rendang masak, boleh taburkan dengan hirisan daun kunyit dan daun limau
purut.
5. Hidang Bersama Pulut
Sesekali masak rendang ayam cili padi memang sedap!
ReplyDeleteuish...minggu depan semua rumah bersemarak la bau aneka rendang
ReplyDeleteTunggu rayalah baru merendang
ReplyDeletesimple gila resepi ni
ReplyDeleteAlahai..sedapnya rendang macam tu ha....
ReplyDelete