Assalamualaikum...
TAK puas makan Ketam Bercili bulan puasa hari tu, sekali lagi Pak Inche ajak cari (baca - beli) ketam sempena cuti umum Hari Wesak, semalam. Kali ini, Pak Inche mengajak ke Kong Kong Laut, Masai kerana tekak dia nak makan ketam nipah.
Jadi, lepas ambil Chocolate Bouquet untuk Ilham semalam di Taman Perling, kami terus menuju ke Kong Kong. Hampir tak jadi juga ke Kong Kong sebenarnya bila terserempak dengan sekatan jalanraya di taman perumahan sebelah. Sebelah taman aje tau, bukan sebelah daerah. Bila kena tahan dan ditanya arah tujuan, ingatkan Pak Inche akan jawab nak ke pasar, tapi dia boleh jawab, nak pergi ambil Chocolate Bouquet 😍
Lengang sungguh suasana di Kong Kong, semalam.. tak seperti selalu. Kedai-kedai makan semua tutup. Nasib baik kedai yang menjual hasil laut dibuka cuma tak meriah macam biasa. Kami terus menuju ke arah jeti. Terdapat beberapa kumpulan saiz ketam nipah, tapi yang paling besar kali ini, tidaklah sebesar yang pernah kami beli sebelum ini. Tapi masih besar jugaklah, boleh potong empat tu kira besar jugaklah kan.
Nampak sedap sungguh ketam tu.
ReplyDeleteKalau sebut Kong Kong Laut,saya hanya teringat Nasi Lemak Daun Simpor...
Hahaa ok aritu baca sislin masak ketam.. Arini bc sini sk plk masak ketam.. Erkk adakah esok lusa kita kena makan ketam jugak? 😜
ReplyDeleteKetam memang sedap dimakan, tapi nak memakan tu ada payah sikit..
ReplyDeleteSedaaapnyaa ketam...
ReplyDeletesakit tumit kaki
kebas kaki
stroke in malaysia
SA suka ketam nipah tapi jarang beli sebab mahal kan..nanti nak cuba jugak la beli...
ReplyDeleteWahh nampak sedap tu. Tak pernah lagi makan ketam blackpepper. Baru lepas jengah dapur sislin masak ketam juga tu :)
ReplyDelete