Assalamualaikum WBT
SEJAK pagi semalam berangan nak masak Sambal Sardin untuk makan malam. Pak Inche tak makan sardin, kan.. jadi, lauk sardin tidak selalu dimasak padahal Pak Inche bukan kisah pun jika Sk nak masak lauk tu. Pak Inche walaupun tak makan sardin tapi dia suka makan roti dengan sardin. Cuma kalau dah jadi lauk jer dia tak makan. Jadi, memandangkan lauk Sambal Daging ada sikit lagi, cukuplah untuk Pak Inche makan sorang, nanti kita tambah telur dadar.
Semangat nak masak Sambal Sardin semakin teguh bila nampak Mak Ngah tayang Sambal Sardin dia. Bak kata, Jaja.. kuat betul pengaruh kawan-kawan alam maya ni, hahaha. Orang kata, kalau masak Sambal Sardin haruslah dikawankan dengan Telur Dadar.
Hari tu, borak-borak dengan member office topik sardin cap ayam yang semakin mahal. Naza cakap, dia beli Sardin Botan. Sk pulak selalu beli jenama King atau Ayam. Rasa kaya sikit, beli la cap ayam. Kalau rasa nak berjimat belanja, Sk ambil King. Dah lama tak beli cap Botan sekali semalam ternampak di rak kedai, terus keliru nak beli yang mana satu. Masa nak bayar, brother cashier tu siap tanya, cari apa tadi? Agaknya dia perasan Sk lama berdiri depan rak makanan dalam tin tu. Dia tak nampak la tu, sekejap Sk belek cap botan, sekejap belek cap ayam. Akhirnya, Sk pilih Botan la.. beza dia hampir dua ringgit jugak, haha. Sedap tau cap Botan ni. Dulu-dulu arwah abah suka jenama ni selain cap ayam.
setuju sangat tu lauk sardin mmg kena kawan dgn telur dadar.. tp sy teringin nk try sardin yg digoreng dlu lepas tu br dia tumis sambal.. mcm menarik jugak... selalu lalu-lalang di fb... masalahnya bila nk masak sardin jd malas pulak nk menggoreng lagi.. menumis lagi... baik terus jer tumis... hehehe... byk lauk pak inche beli... mkn 2 org je.. hehehe
ReplyDeletesama dengan orang dalam rumah di sini tak makan sardin,kalau dah teringin sangat terpaksa beli yang dah siap masak tapi tu lah kadang tak kena dengan selera plk
ReplyDeleteHaaa.. jaga la ehh. Esok kite pulak nak masak sambal sardin. Nk makan dengan roti. Hihihi
ReplyDeletePI tu sama macam abah ahnaff. Kalau pi pasar malam kene pantau. Kalau tak pesan jangan beli macam², memang penuh la tangan dia. Konsep dia, biar lebih, jangan kurang.
Masak Jaja..
DeleteJangan tak masak..
Kalau tak ...taknak kawan..
🤣🤣🤣
Samalah, saya pun King atau Ayam. Lepas ni boleh cuba Botan pula kalau jumpa.
ReplyDeleteAda botan la pulak...?
ReplyDeleteSadin memang sedap. Boleh try Botan la pulak lepas ni
ReplyDeleteammi kalau rasa kaya sikit beli sardin ayam...kalau buat2 stok biasanya beli sardin Pertima je. sbb banyak mulut rumah ammi..tak cukup do boli tin kocik
ReplyDeleteTapi masakan SK ni lagi menggoda..
ReplyDeleteNi kalau makan time hujan...nasi panas-panas ..memang bocor periuk🤣
Sadin Botan ru sedap gak...alaaaa...dh ternampak ni sure la nak makan sardin plak...lama gak dh x makan sardin..since dania berhenti kerja rasanya la...e..esok nak cari la
ReplyDelete