Assalamualaikum WBT
SOTONG MASAK HITAM LETAK KICAP
Bahan-bahan :
7 - 8 ekor sotong saiz sederhana (kecik-kecik pun okey)
1 biji bawang besar, 1" halia, 1" lengkuas (ditumbuk lumat - kisar pun boleh)
2 sudu lada hitam ditumbuk kasar
1 biji bawang besar potong bulat
3 biji cili padi belah dua
4 sudu kicap manis
Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak :
1. Bersihkan sotong tapi jangan buang dakwat. Cuma buang tulang dan mulut sotong yang keras tu.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga sedikit garing.
3. Masukkan sotong, kacau sekejap.
4. Masukkan kicap dan lada hitam.
5. Masukkan bawang yang dipotong bulat dan cili padi. Masak hingga bawang layu sambil dikacau sekali-sekali. Tidak perlu letak air, sotong keluarkan air sendiri nanti.
Menyelerakan!
ReplyDeleteLama x buat sotong kicap...
ReplyDeleteBoleh try buat sotong masak kicap ni pula. Nampak sedap.
ReplyDelete