MASAK MIHUN SUP ALA MEE TENGKERA

Seri Kandi Tanah Jauhar
8

 Assalamualaikum WBT 


SALAM ISRAK MIKRAJ 1446H


DAH seminggu Pak Inche beli bahan-bahan nak masak Mihun Sup ala Mee Tengkera. Hari yang rancangnya nak masak tu, Angah ajak makan Shell Out kat rumah dia. Esoknya tu pulak, makan Nasi Arab kat Restoran Zaituna. Hari seterusnya, tak jadi masak jugak sebab PI ada event. Rabu pulak makan kat Preview Ramadan Thistle. Khamis, Sk masak Daging Kicap jer (tak ambil gambar) sebab hari tu PI tak makan nasi siang. Kalau bahan kering macam mihun tu tak pe la, yang sayur sawi tu sayang jugak kalau terbuang macam tu aje, walaupun RM2, hehehe. Gedebak-gedebuk, hari Jumaat baru masak.




Benda dah ada, kita masak la. Lain kalau benda tak ada, kenalah jjcm, hehehe. Sk masak siap-siap kuah mi tu sebelum maghrib. Mudah aje, tumis bawang merah dan bawang putih dimayang, kemudian masukkan daging dihiris, air, batang sawi. Ada fish cake jugak. Sk letak jugak serbuk lada hitam. Daging tu Sk dah siap rebus sebab dah defrost awal pada hari rancang nak masak tu.




Agaknya masak sup tu awal, sawinya dah tak hijau daun bila nak makan. Tapi, ni lagi sedap dari Mee Tengkera sebab ada banyak daging dan fish cake, hehehe.




Mihun celur dengan air panas sampai lembut.




Ada telur rebus jugak. Sk cakap dengan PI, tengok selalu orang cina, buat mee sup ada telur rebus, makan masa hari jadi. Tapi dorang guna mee suah. Kalau arwah ibu, akan masukkan mee suah dalam sayur bayam masak air.




Beli lagi Popiah Big Mac 2 bungkus. Dah goreng sebungkus, makan dengan Iman, ni habiskan la lagi sebungkus. Abaikan kerak-kerak tu, sebab minyak tu dah guna buat goreng pisang hari tu, tak ditapis serdaknya. Aci ajelah, nak makan sendiri aje pun.




Cili merah hiris wajib ada, kena letak kicap cair sikit.




Mangkuk Tuan Tanah Kedaung! Lega tuan rumah sudah kinyangggg.

Post a Comment

8Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. Nampak menarik, mesti sedap. Senang juga nak sediakan tu. Sesekali ubah selera.

    ReplyDelete
  2. oh style chinese bihun soup ada telur rebus..sedap nmpak

    ReplyDelete
  3. Masak sendiri ni puashati sbb boleh letak byk bahan jadi hasilnya lebih kebaboom la kan ...
    Nak restock Popia carbonara juga tapi seller pun out of stock hihi

    ReplyDelete
  4. Sedapnya...suka bihun sup mcm ni..simple tapi sedap...kenyang mkn popiah, saiz jumbo..

    ReplyDelete
  5. Kalau SA confirm gantikan dengan mee kuning..hehehe....sedap nampaknya tu..nak buat la CNY nanti

    ReplyDelete
  6. alahai mee suah nostalgia sungguh SK dulu arwah mak kak ana pun suka masak mee suah ni tapi laa nih kak ana tak jumpa dah mana nak beli, nampak sedap gak mee sup SK boleh lah try nanti in syaa Allah :)

    ReplyDelete
  7. Sedap sangat ya mihun tengkera itu? Hehe. Selalu orang puji mi goreng bodo itu.

    ReplyDelete
  8. Kalau arwah mama nak masak sup camni jarang dia masukkan sawi sekali. Dia celur asing. Lebam katanya. Tapi sampai ke anaknya pesen SK juga. Hantam bohhh

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!