MASAK NASI AYAM HAINAN

Seri Kandi Tanah Jauhar
7

 Assalamualaikum WBT 


HARI Sabtu, masa sarapan di Medan Selera Pasar Larkin, bincang dengan Pak Inche, nak masak apa untuk lunch?  PI cadangkan masak nasi ayam. Jadi, lepas sarapan, terus turun ke pasar, beli sikit udang dan sotong, kami beli sekali la salad, timun dan tomato untuk nasi ayam. Ayamnya dah ada stok kat rumah, kirim dengan Cik Ani yang pergi Jualan Kasih FAMA sempena Chinese New Year. Jualan tu buat dekat Dewan Taman Bukit Indah, dewan ni sebelah aje dengan sekolah Cik Ani. Kesian, Cik Ani, sampai tua kena pergi sekolah, hahaha.




Sk masak nasi ayam resipinya ringkas ajelah, semua jenis rebus rebus rebus dan campak campak campak, aaa.. shiap! Puas hati masak nasi ayam sendiri, boleh makan bertambah-tambah. Yang utamanya, ayam tu la, kena rebus dulu, dah siap rebus baru boleh sediakan condiments untuk nasi ayam. Sk rebus ayam dalam pressure cooker guna mode HP 18. Lepas siap rebus, ayam tu keluarkan masuk dalam bekas dan gunakan air rebusan untuk masak nasi, buat sambal cili dan kicap ayam serta buat sup. Banyak kali jugak kongsi cara Sk masak nasi ayam, ni Sk kongsi lagilah. Sharing is caring, gituh! 


Nasi Ayam Hainan Sk

Bahan-bahan dan Cara Memasak:

1/2 ekor ayam (potong dua)
3" halia
Kaki dan leher ayam (jika ada)

Masukkan ayam dan halia dalam periuk kemudian masukkan air secukupnya. Jika nak sup banyak lebihkan air, jika tak nak sup banyak, letak air lebih sedikit aje dari paras ayam. Tidak perlu masukkan garam. Rebus selama 20 minit (jika rebus atas api). Selesai merebus, keluarkan ayam, masuk dalam bekas lain. (Sk skip rendam dalam air ais)




Nasinya masak macam masak nasi putih tapi guna air rebusan ayam. Untuk menambah aroma nasi ayam, masukkan halia (boleh ambil dari air rebusan), bawang merah dimayang, bawang putih diketuk, bahagian bawah pokok daun bawang, garam dan ajinomoto.


Nasi Ayam

2 1/2 pot beras
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dicincang
1" halia
1 kulit kayu manis
Air rebusan ayam (sukat guna pot beras 2 1/2 pot)
Garam
Sedikit ajinomoto


Masak dalam rice cooker. Taburkan daun bawang semasa dihidang.





Kicap Ayam


1 senduk air rebusan ayam
3 sudu kicap cair
1/2 sudu kicap pekat
1 sudu sos tiram
1 sudu madu

Kacau rata, kemudian tuang atas ayam yang dah direbus.




Bahan hiasan dan sayuran - Salad, timun dan tomato, susun dalam pinggan. Ayam ditoskan dari kicap, kicap diasingkan masuk mangkuk lain. Ayam dipotong letak atas pinggan salad.




Sambal Cili

7 tangkai lada hidup (merah)
1" halia
5 ulas bawang putih
1 sudu cuka
Jus dari sebiji limau nipis
Garam secukupnya
3 sudu gula pasir
3 senduk air rebusan ayam (air biasa pun boleh)


Kisar halus lada, halia dan bawang putih. Kemudian masak atas api dengan air hingga mendidih. Masukkan garam, gula, cuka dan jus limau nipis, renihkan sebentar.




Sup


Untuk sup, cuma tambahkan garam dan taburkan daun sup semasa menghidang.


Malam tu pun makan Nasi Ayam jugak, licinnn tinggal tulang jer ayamnya, hahaha.

Post a Comment

7Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

  1. masak nas ayam sendiri baru puas nak makan kan.

    ReplyDelete
  2. Nampak sedapnyer
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  3. Lapar tengok nasi ayam ni. Paling mudah kalau tak ada idea nak masak, memang masak nasi ayam sahaja

    ReplyDelete
  4. 2-3 hari ni mmg dok fikir nak buat nasi ayam juga. Harapnya menjadi la bila tengok nasi ayam Hainan SK ni

    ReplyDelete
  5. Memang suka nasi ayam ni. Menyelerakan dan sedap!

    ReplyDelete
  6. Wanginya nasi ayam hainan sampai LD!
    Sup ceker tu suruhlah mambang hantar semangkuk ke sini.

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!