Assalamualaikum WBT
HARI yang masak Sotong Masak Hitam tu, masak jugak Udang Lemak Cili Api. Sebabnya, Iman kan tak makan lauk Sotong Hitam atau Sotong Kicap. Jadi, kita masakkan lauk lain la yang Iman suka dan dia yang minta udang tu dimasak lemak cili api. Sk masak ni hari Jumaat, balik kerja tu singgah kedai beli cili api dengan santan kotak sebab dah habis, hehehe. Alang-alang dah sampai kedai, kita beli kacang buncis jugak, boleh campak dalam masak lemak. Kalau selalunya Sk letak daun limau purut, kali ni Sk letak daun kunyit, terlanjur dah sampai kedai, belilah sekali. Pokok kunyit memang tak ada tanam kat rumah, yang Kak Imah tanam kat kolej macam dah tak nampak bayang pulak, hihi.
Udang + Kacang Buncis Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
Udang - banyak
Kacang Buncis (7 batang cukup, dipotong menyerong)
Cili padi 15 biji
Kunyit hidup sebuku (besar ibu jari)
Daun kunyit, sehelai disimpul
Santan 100ml (setengah kotak)
Air setengah cawan (secukupnya)
Asam gelugor 2 keping
Garam secukupnya
Sedikit ajinomoto
Cara Memasak :
1. Tumbuk lumat cili padi dan kunyit hidup. Masukkan dalam periuk bersama sedikit air, panaskan hingga mendidih. Masukkan sekali asam gelugor (asam keping).
2. Masukkan santan, kacau sebati, jangan cair sangat. Jika cair tambah sikit santan.
3. Masukkan udang, kacang buncis dan daun kunyit, garam dan ajinomoto. Masak sehingga udang bertukar merah dan santan mendidih lagi sekali.
Shiap!
Rindunya nak masak-masak kat dapur.. lama Lin tak masak, sebab bizi kat luar aja, Suami pun balik lambat, so takde sapa nak makan. Lauk banyak dalam freezer, tengok akak masak terliur Lin
ReplyDeleteBaru je buat masak lemak udang minggu lepas.
ReplyDeleteLawan dengan ikan masin jeruk yummy!
sedapnyaaaa msk lemakkk
ReplyDeletekalau ada ikan goreng ni kompem bertambah nasi👍👍
Lauk kita semalam pun udang masak lemak cili api la SK. Tapi versi beli hihi...
ReplyDeleteJumpa ayat 'terlanjur dah sampai kedai'
ReplyDelete