ADUH! KERETA KENA LANGGAR - Alam Sari Di Tanah Jauhar

ADUH! KERETA KENA LANGGAR

 Assalamualaikum... 

SEPANJANG Ramadhan ini, waktu bekerja Sk dari Ahad hingga Khamis, 8.00 pagi hingga 3.30 petang. Seingat Sk, dulu, waktu balik sepanjang bulan puasa ialah jam 4.00 petang kecuali Khamis, jam 3.00 petang. Kali ni nampaknya tiap-tiap hari balik 3.30 termasuklah Khamis. Hurmm.. memang tak ada alasan la kata tak sempat masak.

Semalam, hari pertama bekerja dalam bulan puasa, sampai rumah lebih kurang 4.10 petang. Memandangkan cuma nak masak udang yang tak sampai enam ekor pun, jadi taklah tergesa-gesa. Sk bercadang untuk rehat sebentar sambil tengok tv kotlah ada rancangan masak memasak petang-petang kan. Dah mandi apa semua, duduk depan tv tapi sudahnya, tv tengok Sk.. kahhhhhh.

Tiba-tiba....

"Bonda, kereta kena langgar!!" Tanjat mak kau nakkk.. Terus tegak badan SK sambil fikir, siapalah yang langgar kereta aku dalam pagar???

Rupa-rupanya, kereta Pak Inche. Dia hantar gambar dalam grup whatsapp anak-beranak. Tengok dalam gambar macam tak ada apa keretanya.



Tapi, kereta yang melanggar... hurmmm. Setelah bertenang sekejap, Sk call Pak Inche. Ceritanya kena langgar berhampiran simpang Pulai Springs. Jalan tu memang sesak hari-hari. Sebelum simpang Pulai SPrings tu, ada perebutan kuasa pergerakan dari tiga arah iaitu, mereka yang datang dari Johor Bahru menuju ke Pulai, mereka yang datang dari Johor Bahru nak masuk Taman Sri Pulai dan mereka yang keluar dari simpang Pulai Springs nak ke Pulai. Laluan akan sedikit sesak dan perlulah bertolak ansur antara satu sama lain. 

Menurut Pak Inche, yang melanggar ni kereta myvi yang dipandu oleh perempuan baya-baya Iman. Mereka ke bengkel berdekatan dan bapa pemandu tu datang dan bayarkan kerosakan kerana tak mahu claim insurans. Mujur Pak Inche dah beli kuih-muih, jadi buka kuih di bengkel la bersama-sama. Plan nak beli lauk kat Kangkar Pulai tak jadi sebab dah tersangkut kat bengkel, kan. Itulah yang jadinya ada satu lauk aje di meja semalam.

Apapun, syukur.. cuma sarung tayar spare tu aje yang pecah, yang lain-lain semua selamat. Paling penting, Pak Inche selamat, cuma terkejut la dan sedih, sebab sarung tayar tu original, kan. Apa nak buat, benda dah jadi.





12 comments:

  1. Remaja ya yg langgar tu...syukurlah takda kecederaan berlaku

    ReplyDelete
  2. mujurlah remaja tu bertanggungjawab. sy pernah dulu kena langgar lari. kereta tu lari ntah ke mana. geram tul. semoga dia bertemu sy di padang Mahsyar kelak.

    ReplyDelete
  3. allahuakhbar... nasib semua nya selamat...
    tu la nasib la family remaja yg langgar tu rasa tanggungjawab...
    alhamdulilah, harap smeua nya selesai dengan aman..

    ReplyDelete
  4. Allahu nasib takde apa yang berlaku...syukur..dah langgar kena la bayar kan..tapi tengok pada kerosakkan myvi tu..teruk gak tu kan...

    ReplyDelete
  5. terkejut saya ingatkan kereta SK yang kena langgar

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah semua selamat. Nasib baik ayah pemandu myvi tu setelkan semua sebab dah tahu salah anak dia.

    ReplyDelete
  7. Kusss semangat! Alhamdulillah, selamat suami akak...fuh~

    ReplyDelete
  8. nasib baik semuanya selamat. InsyaAllah ada rezeki lain tu

    ReplyDelete
  9. Malang x berbau... nasib baik pak incek xde apa2.. kereta boleh repair kn kak

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah,nasib baik kereta Jepun..🤣

    ReplyDelete
  11. IONQQ menyediakan pelayanan terbaik dan bisa di percaya
    ayo segera bergabung bersama kami
    WA : +855 1537 3217

    ReplyDelete
  12. malang mmg x berbau ye mak inche x sebau satu lauk tu jeew., ;p

    ReplyDelete

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini. Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri.
Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com
Terima kasih