Assalamualaikum...
BAGUS jugak bila malam tadi Pak Inche cuma mintak masakkan bihun sup. Sebetulnya, Sk tak pandai masak bihun sup ala-ala restoran yang ada macam-macam aksesori. Malas sebenarnya nak masak sesuatu yang kena letak macam-macam ni. Kebetulan ada satu bungkus tulang lagi tulang yang Pak Inche beli dari pasar tani. Jadi, Sk cadang buat sup tulang dan celur bihun sajo. Senangggg keroje Mak Inche.
Sk masuk tulang dalam pressure cooker terus bersama selabu bawang holland yang dipotong baji, 5 ulas bawang putih diketuk dan beberapa hirisan lengkuas, sebab halia belum beli lagi. Malas nak ke kedai nak beli halia semata. Nanti macam-macam pulak yang dicapai. Haaa.. sup bunjut pun kita campak sekali dan set HP (high pressure) 70. Memang empuk dan lerailah daging dari tulang tu 😍
Lepas tu suruh Iman buat sambal kicap habiskan semua stok cili padi. Ada la beberapa biji cili padi merah tu.. pehhhh...dia punya berdesingggg.. mahu berasap telinga, hurmmm.. ini barulah sambal kicap pedas meletops 😜😜😜
Sambal kicakp lagi pedas lagi sedap. Lagi berdengung telinga dibuatnya.
ReplyDeletesenang keja kalo buat sup.. tp kena beli jugak mee kuning paling x pun meehoon yg mst ada stok kt umh... haaa siap.. sapa nk mkn nasik ke nk mkn mee ke sendiri pilih... hehehehe
ReplyDeleteSambal kicap dengan Johor berpisah tiada.Petang kang goreng plak pisang.Cicah sambal kicap..Layannnnn
ReplyDeleteWah! Mama Cella dah ada gulai tulang, di sini sup tulang. Kita barunak selongkar tulang dalam freezer!
ReplyDeleteSA kalau buat bihun sup kena buat sekali utk version mee sbb SA x berapa suka bihun sup..dania yg suka...
ReplyDelete