Assalamualaikum...
AYAM Masak Lomak Cili Api.. tayangan dari dalam periuk sebelum tutup api. Tu sebab nampak berbuih-buih pasalnya tengah mendidih. Dia punya bunyi menggelegak tu.. buat perut rasa lapar, hahaha.
Macam selalu, Sk akan masak lomak ikut stail orang nogori. Cuma guna kunyit hidup dengan cili api yang ditumbuk halus. Okey, tipu.. Sk tak tumbuk tapi kisar. Ada benda senang buat apa nak susah-susah, ya tak 😅
Selalunya, Sk akan kisar sekali dengan halia tapi halia yilek.. jadi masa nak masak tu, Sk masukkan sedikit hirisan lengkuas bagi menggantikan halia. Ketuk serai dua batang campak sekali dalam periuk.
Dua tiga hari ni, tiap malam makan nasi. Pak Inche dah mula sibuk di pejabat jadi dah tak sempat makan nasi. Setiap kali tu jugak, ada nasi lebih. Bukan banyak, setengah senduk aje pun tapi tak ada siapa nak habiskan. Jadi, Sk kumpul-kumpul, dapatlah masak nasi goreng pagi tadi 😍
Syukurrrr.. Alhamdulillah 🥰
Wah! Siap masak dah ke untuk makan tengahari ni. Laju jew buat kerja.
ReplyDeleteTudiaaaa....sarapan dah suap..Kain dah mesin.Lunch pun dah ready...Big clap untuk SK hari ni....hihihi
ReplyDeleteRamai yang lunch dengan masak lemak . Tgh blogwalking tadi dah terjumpa 2 3. Blogger masakkan masak lemak
ReplyDeleteKalau ayam masak lemak cili api ni.. SA memang dah expert sanagt dah...dalam sebulan mesti berkali- kali masak
ReplyDeletemasak lemak mmg terbaik... udang masak lemak.. daging salai masak lemak... telor masak lemak... all time favourite
ReplyDelete